Kurczak w sosie porowym
Jednogarnkowe, Kuchnia Polska, Mięsne, Przepis

Kurczak w sosie porowym

Czas: 30 minut Trudność: Łatwe 0 komentarzy

Kurczak w sosie porowym to jedno z tych dań, w których można zakochać się od pierwszego kęsa. Przygotowanie tego nietuzinkowego obiadu jest niezwykle proste i niewymagające kulinarnego doświadczenia. Nie jest również czasochłonne, dlatego istnieje szansa, że ta aromatyczna potrawa stanie się Waszym ulubionym wariantem na szybki i niezwykle smaczny obiad. Od czego zacząć przygotowanie kurczaka w sosie porowym?

Kurczak w sosie porowym

Autor przepisu: Leon Lange
4.5 od 2 głosy
Danie: KurczakKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

29

min.
Wykonanie

10

min.
Kalorie

210

kcal

Kurczak w sosie porowym to jedno z dań, w których można zakochać się od pierwszego kęsa. Przygotowanie tego obiadu jest niezwykle proste.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

  • 1 duży por lub 2 mniejsze

  • 125 ml śmietany 30%

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • olej rzepakowy do smażenia

  • 1 natka pietruszki 

  • 1 szczypta papryki słodkiej

  • 1 szczypta tymianku

  • 1 szczypta soli

  • 1 szczypta pieprzu

Sposób wykonania:

  • Kurczaka dokładnie myjemy i usuwamy wszelkie zbędne błonki i kosteczki. Kroimy w niezbyt grube paski.
  • Kurczaka umieszczamy w misce i posypujemy przyprawami. Całość rękami dokładnie mieszamy.
  • Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony.
  • Kurczaka wyciągamy i na jego miejsca wrzucamy pokrojonego w talarki pora. Dodajemy tymianek, a następnie obie śmietanki. Dokładnie wszystko mieszamy. Pozostawiamy na niewielkim ogniu do momentu, gdy sos zrobi się gęsty. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Kurczaka dodajemy do sosu i gotujemy pod przykryciem przez 5-7min. Podajemy na gorąco wraz ziemniakami lub ryżem.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Kurczak w sosie porowym – dodatkowe informacje

Kurczak w sosie porowym to danie, które składa się z soczystych filetów z piersi kurczaka, duszonych w kremowym sosie z porów. Pory są warzywami o delikatnym smaku i aromacie, które nadają sosowi lekkości i świeżości. Sos jest przyprawiany tymiankiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny, co podkreśla smak kurczaka. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, a można je podawać z ryżem, kaszą lub puree ziemniaczanym. Kurczak w sosie porowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*