Kotlet mielony
Kuchnia Polska, Mięsne, Przepis

Kotlet mielony

Cooks in 20 minut Difficulty Easy 0 comments

Kotlet mielony inaczej nazywany również sznyclem, to potrawa wykonywana ze zmielonej łopatki lub karkówki, z dodatkiem surowego jajka i bułki tartej. Podawany jest z dodatkiem ziemniaków lub kaszy oraz surówką. Często taki kotlet serwowany jest również w przekrojonej bułce z dodatkami takimi jak ogórek kiszony czy cebula podobnie jak hamburger. Jest to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Kotlety mielone są miękkie, soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Jest to klasyk polskiej, domowej kuchni znany w Europie Środkowej, głównie w Polsce.

Kotlet mielony

Recipe by Książka kucharska
5.0 from 1 vote
Course: KotletCuisine: PolskaDifficulty: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

minutes
Smażenie

5

minutes
Kalorie

295

kcal

Kotlet mielony zwany jest w niektórych rejonach sznyclem. Zobacz nasz stary i oryginalny przepis na soczysty i aromatyczny kotlet mielony.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego

  • 1 bułka pszenna

  • 1 1 cebula

  • 1 jajko

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 20 g bułki tartej do obtoczenia kotletów

  • sól

  • pieprz

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy namoczyć bułkę w wodzie, a cebulę podsmażyć na 0,5 łyżki oleju.
  • Następnie mięso wymieszać z jajkiem, namoczoną i odciśniętą bułką, cebulą i przyprawić do smaku.
  • Do masy należy stopniowo dolewać wody ( łącznie ok. ¼ szklanki) i wyrabiać ręcznie, aby masa wchłonęła wodę.
  • Na koniec z gotowej masy należy uformować kotlety, obtoczyć w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Kotlet mielony – ciekawostki

Ciekawostką jest fakt, że kotlety mielone to jedno z najstarszych oraz najbardziej popularnych dań obiadowych w Polsce. Wiele osób uważa je za bardzo ważną potrawę, którą powinno się spożywać minimum raz w tygodniu. Kotlety mielone to nic innego jak charakterystycznie uformowane w owalne i trochę płaskie kształty mięso, które obtacza się w bułce tartej i smaży na patelni koniecznie na rozgrzanym oleju lub smalcu.

Zobacz także:  Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

Należy pamiętać, że jeden kotlet potrafi dostarczyć do organizmu niezbędne właściwości odżywcze takie jak: kalorie, białka, tłuszcze i węglowodany. Najlepiej do przygotowania tego typu potrawy sprawdzi się mięso, które nie jest ani za chude, ponieważ wyjdzie zbyt suche i twarde, ani bardzo tłuste, ponieważ w takim mięsie musi zostać zrównoważony zarówno tłuszcz jak i białko. Większość ludzi wykorzystuje dwa rodzaje mięsa np.: drób z łopatką, szynkę z łopatką czy wołowinę z łopatką.

Wybierając i kupując mięso w sklepie na kotlety, należy pamiętać, że powinno być ono ułożone w specyficzne kształty, które kojarzą się z warkoczami lub grubymi wstążkami. Nie powinno być zbite w jedną masę, puszczać wody, być wysuszone lub rozmyte, a jego prawidłowy kolor to różowy. Kotlety mielone od bardzo dawna goszczą na naszych polskich stołach. Babcie i mamy robiły je bardzo często i na każdą okazję, zarówno na niedzielny obiad, jak i na urodziny, imieniny, rocznice czy inne wspólne rodzinne święta.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*