Knedle z truskawkami
Kluski, Kuchnia Polska, Przepis

Knedle z truskawkami

Cooks in 15 minut Difficulty Easy 0 comments

Jeśli marzy ci się letni obiad na słodko, wypróbuj przepis na knedle z truskawkami. Chyba każdy kiedyś ich spróbował, ale dla pewności przypomnimy, że są to ziemniaczane pyzy z nadzieniem (np. mięsem, serem, śliwkami). Dziś zachęcamy was do zrobienia tych klusek z truskawkami. Sposób wykonania jest banalny, a poniżej znajdziecie starą, sprawdzoną recepturę. Pamiętajcie o zachowaniu odpowiednich proporcji mąki do ziemniaków – gdy przesadzicie, knedle po prostu się nie udadzą.

Aby przygotować knedle z truskawkami potrzebujecie zaledwie pięciu składników, jest to potrawa prosta, przyjemna i pyszna. Trzeba jednak uważać na proporcje. Jeśli wsypiecie zbyt dużą ilość mąki, kluski będą zbite, gumowate, a takie chyba nikomu nie będą smakować. Poniżej znajdziecie znakomitą recepturę na knedle wprost z babcinego zeszytu.

Knedle z truskawkami

Autor przepisu: Książka kucharska
5.0 od 1 głos
Danie: KluskiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcji
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

278

kcal

Knedle z truskawkami to doskonały pomysł zarówno w sezonie truskawkowym, jak i poza sezonem z mrożonkami aby przypomnieć sobie smaki lata.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 350 g truskawek

  • 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków

  • 2 jajka

  • 300 g mąki pszennej

  • 1 szczypta soli

  • 1 szczypta cukru

Sposób wykonania:

  • Gotujemy i studzimy ziemniaki. Przeciskamy je przez praskę do ziemniaków wprost do naczynia, możemy też zrobić to przy pomocy maszynki do mielenia – ważne, aby kartofle stały się gładką masą bez grudek.
  • Do ziemniaków dodajemy sól, jajka i wsypujemy na początku ok. 100 g mąki. Wyrabiamy ciasto jak na kluski śląskie, powoli dodając tyle mąki, by masa ładnie odchodziła od rąk.
  • Przekładamy ciasto na blat lub stolnicę i dzielimy je na kawałki. Z każdego z nich tworzymy rulon, odcinamy fragmenty ciasta i delikatnie spłaszczamy je w dłoni.
  • Na środku każdego kawałka umieszczany truskawkę (jeżeli owoc jest duży, wystarczy połowa). Potem dokładnie zalepiamy brzegi, aby w trakcie gotowania woda nie dostała się do wnętrza. Nadajemy knedlom okrągły kształt.
  • Wrzucamy je partiami na osoloną wrzącą wodę i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia.
  • Gotowe knedle z truskawkami możemy podać polane masłem i bułką tartą albo słodką śmietanką. Smacznego!
Zobacz także:  Sękacz

Notatki:

  • Knedle z truskawkami można podawać posypane cukrem, lub też polane polewą czekoladową. My uwielbiamy w wersji s tartą białą czekoladą.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Knedle z truskawkami na naszym stole

Na naszym stole knedle z truskawkami goszczą przez cały rok. W sezonie truskawkowym zawsze mamy pełną lodówkę truskawek i już nawet takie, nie do końca świeże, możemy wykorzystać do obiadu. Tu świetnie sprawdza się zawsze ryż na mleku z koktajlem truskawkowym oraz właśnie knedle z truskawkami. Po sezonie także danie to gości na naszych stołach. W tym celu wykorzystujemy truskawki mrożone (o dziwo najlepsze są w Lidlu i to nie markowe a te z serii “no name”) i dzięki właśnie tym mrożonym truskawkom w środku zimy możemy przypomnieć sobie smaki lata.

Przygotowanie knedli z truskawkami jest banalnie proste i szybkie. Dodatkowym atutem jest to, że uwielbiają je wszystkie znane nam dzieciaki. Wiec jest to doskonałe danie dla wszystkich niejadków. Przedstawiamy więc sprawdzony przepis na truskawkowe knedle, który w naszej rodzinie jest od lat, ja uczyłem się od babci a babcia od swojej mamy. Więc jest to rodzinna, wielopokoleniowa receptura. Mam nadzieję, że także zasmakujecie w tym truskawkowym daniu. Jeśli masz jakieś uwagi, napisz o tym w komentarzach. Zawsze warto dzielić się swoimi spostrzeżeniami, zwłaszcza w takich klasycznych daniach, które każdy wynosi ze swojego domu.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*