Kartacze to inaczej nazywane również cepeliny, to owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym, która ma długość od 10 do 12 cm. Spotyka się inne wypełnienia kluski takie jak: kapusta kiszona, grzyby czy twaróg. Potrawa regionalna i popularna w północno-wschodniej Polsce m. in. na Suwalszczyźnie, Podlasiu, Warmii i Mazurach. Powstaje przez połączenie startych ziemniaków z gotowanymi ziemniakami lub mąką ziemniaczaną i dodaje się też skrobię uzyskaną przy ścieraniu kartofli. Kartacze gotuje się w wodzie i podaje na gorąco ze skwarkami z boczku lub z posiekaną i zeszkloną cebulą. Należy pamiętać, że nadzienie do kartaczy powinno być dobrze przyprawione, niezależnie od tego z czego się składa. Jest to idealny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z dnia poprzedniego oraz na pyszny obiad w gronie rodziny.
Kartacze – ciekawostki
Potrawa ta jest łatwa i prosta w przygotowaniu, dlatego poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze. Ponadto jest sycąca, pyszna i dodaje energii na długie godziny. Ciasto na kartacze nie należy zbyt długo ugniatać, ponieważ robi się wtedy twarde i nie będzie smaczne. Należy pamiętać, że pomimo tego, że kartacze są smaczne to są wysokoenergetyczne i przygotowane z produktów o wysokim indeksie glikemicznym.
Ziemniaki nie będą najlepsze dla osób zmagających się z insulinoodpornoscią i cukrzycą typu 2, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny. Dodatkowo główny składnik czyli ziemniak jest bogatym źródłem węglowodanów, błonnika i skrobi. Zawiera również niepełnowartościowe białko i śladowe ilości tłuszczu. Dostarcza do organizmu także duże ilości witamin B1, B5, B6, PP C i składników mineralnych takich jak: potas, fosfor, magnez, miedź, cynk, żelazo i mangan. Natomiast mięso, które znajduje się w środku kartaczy zawiera dużo białka, witaminy z grupy B, witaminę A i E oraz sole mineralne takie jak: potas, sód, cynk a także żelazo.
Podsumowując, kartacze pomimo tego, że nie są lekkostrawne ani dietetyczne są pyszne i bardzo smaczne. Każdy chociaż raz powinien spróbować tego wspaniałego przysmaku.
Słyszałam o tych kluskach, ale nigdy ich nie robiłam. Wydają się bardzo smaczne, więc na pewno spróbuję. Pozdrawiam 🙂