W czasie ciąży ilość spożywanych pokarmów wzrasta, a żeby dobrze się odżywiać, trzeba nie tylko jeść więcej, ale także dbać o to, co się je. Nie chodzi o to, żeby jeść mniej, żeby pilnować wagi, ale o to, żeby kontrolować to, co się je, tak aby było to jak najzdrowsze, zarówno dla kobiety w ciąży, jak i dla dziecka, które jest w drodze.
Dlaczego zaleca się kontrolowanie przyrostu masy ciała w czasie ciąży?
Nie jest tajemnicą, że wszystko, co spożywa kobieta w ciąży, ma również ogromny wpływ na wzrost i rozwój jej dziecka. Specjalista bierze pod uwagę początkową wagę, z jaką kobieta rozpoczyna ciążę, ponieważ zarówno skrajna chudość, jak i nadwaga mogą prowadzić do ciąży wysokiego ryzyka. Dlatego tak ważne jest monitorowanie przyrostu lub utraty wagi kobiety ciężarnej, ponieważ ma to bezpośredni wpływ na dziecko. Ponadto nadmierny przyrost masy ciała może prowadzić do powikłań w czasie ciąży, takich jak cukrzyca ciążowa i stan przedrzucawkowy, czyli choroby występujące tylko w przypadku ciąży, a także wysokie ciśnienie krwi, które może powodować uszkodzenia narządów matki i zagrażać zdrowiu dziecka.
Od czego zależy maksymalny zalecany przyrost masy ciała w czasie ciąży?
Jeśli matka ma nadwagę w stosunku do swojego wieku i wzrostu, powinna przytyć mniej (wzrost średnio o 7 do 11 kilogramów), jeśli ciężarna jest szczupła lub zbliża się do swojej idealnej wagi, powinna przytyć więcej w czasie ciąży (w tych przypadkach szacuje się wzrost o 13 do 18 kilogramów). Obliczenia te dotyczą średnio jednego dziecka, ponieważ jeśli w ciąży jest więcej niż jedno dziecko (np. bliźnięta lub trojaczki), przyrost masy ciała powinien być większy, ponieważ ilość przyjmowanego pokarmu powinna być większa, aby wszystkie dzieci i kobieta w ciąży miały zapewnione składniki odżywcze niezbędne do utrzymania dobrego stanu zdrowia w trakcie procesu ciąży.
- Waga wyjściowa. Waga podstawowa na początku ciąży jest kluczowa, aby wiedzieć, o ile należy zwiększyć masę ciała w czasie ciąży, ponieważ na podstawie tych danych specjalista podejmie niezbędne kroki w celu opracowania planu żywieniowego dostosowanego do potrzeb kobiety ciężarnej, aby w miarę możliwości kontrolować przyrost masy ciała bez negatywnego wpływu na ilość przyjmowanych składników odżywczych.
- Wzrost i masa ciała. Oprócz wagi podstawowej należy wziąć pod uwagę wzrost, ponieważ jest to ważna informacja dla wskaźnika masy ciała, który każdy specjalista powinien znać, aby wiedzieć jak najwięcej o punkcie początkowym, w którym rozpoczęła się ciąża, i aby być bardziej precyzyjnym w zakresie zaleceń dotyczących diety kobiety ciężarnej.
Jaki jest maksymalny przyrost masy ciała w czasie ciąży?
Maksymalna waga zależy od tego, ile waży kobieta w ciąży i ile dzieci jest w drodze. Dla kobiet w ciąży, które spodziewają się jednego dziecka, maksymalny przyrost wagi powinien wynosić od 11 do 18 kilogramów, 11 kg jeśli kobieta w ciąży ma nadwagę już na początku ciąży i 18 kg jeśli jest szczupła, Należy podkreślić, że zwiększenie wagi o jeden lub dwa kilogramy do wartości maksymalnej nie będzie bezpośrednio ryzykowne ani dla ciężarnej, ani dla dziecka, zawsze będzie istniał pewien margines, który jest bezpieczny dla obu, te liczby 11 i 18 kilogramów maksimum są zwykle podawane jako idealna granica dla ciężarnej, i aby kontrolować, czy nie ponosi ona niepotrzebnego ryzyka w czasie zwiększania wagi, i aby jasne było, że nie przestraszy się, jeśli wyda kilka kilogramów lub jeśli nie osiągnie minimum kilogramów do zwiększenia.
Jak w zdrowy sposób kontrolować wagę w czasie ciąży?
Najbardziej wskazane jest udanie się do specjalisty, np. dietetyka, który weźmie pod uwagę wszystkie czynniki, takie jak wzrost i masę ciała kobiety w ciąży, a także liczbę posiadanych dzieci, aby opracować odpowiedni dla niej plan żywieniowy, choć należy pamiętać, że zazwyczaj robi się to tylko w przypadku, gdy kobieta w ciąży ma jakieś problemy żywieniowe, Kobiety w ciąży zazwyczaj nie chodzą do dietetyków ani specjalistów, aby kontrolować spożycie pokarmów i pomóc im opanować apetyt, który zwykle mają w ciąży, ponieważ zazwyczaj konieczne jest jedynie stosowanie zrównoważonej i zróżnicowanej diety, aby zarówno kobieta w ciąży, jak i dziecko byli zdrowi.