Fuczki łemkowskie są to postne, proste placki z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Dla wyrazistego smaku można dodać majeranek, pieprz, kminek i cząber. Można podawać je również w towarzystwie sosu czosnkowego. Fuczki są bardzo proste i łatwe w przygotowaniu. Ponadto powstają z kilku łatwo dostępnych i tanich składników. Dawniej jadano je jako główny posiłek z kwaśną śmietaną, natomiast dzisiaj serwowane są jako dodatek do pieczonej ryby lub mięsa. Fuczki łemkowskie to świetny zamiennik dla placków ziemniaczanych.
Fuczki łemkowskie – informacje i ciekawostki
Kuchnia łemkowska to kuchnia polska, kuchnia Bieszczad, która zrodziła się z niedostatku i wyrosła z biedy. Mieszkańcy tego regionu rzadko jadali mięso, stawiali na warzywa. I w ten oto sposób powstały pyszne placki z kapusty kiszonej. Najważniejszym elementem tego dania jest oczywiście kapusta kiszona, którą najlepiej kisić samemu. Można do tego dania użyć kapusty ugotowanej do miękkości po odciśnięciu, co sprawia, że placki są delikatne i miękkie lub dodać na surowo, co powoduje, że wtedy placki mają więcej smaku.
Kapusta kiszona to nic innego jak poszatkowana kapusta poddana procesowi fermentacji, który zachodzi po zasypaniu ją solą. W wyniku fermentacji powstaje kwas mlekowy, który nadaje kapuście charakterystyczny kwaśny smak. Zawiera witaminę A,C,E i K, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: magnez, potas, żelazo i wapń. Ponadto jest produktem niskokalorycznym i bardzo zdrowym, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca, usuwa szkodliwe substancje z organizmu, reguluje poziom glukozy we krwi, ma właściwości przeciwzapalne oraz zmniejsza ryzyko pojawienia się różnego rodzaju nowotworów.
Podsumowując, fuczki łemkowskie to placki, które mają niepowtarzalny aromat i cudowną fakturę. Są pyszne, aromatyczne, smaczne i fantastyczne. Zawsze wychodzą i smakują wyśmienicie. Jest to idealna propozycja dla fanów kiszonej kapusty. Ponadto jest to prosta potrawa o bardzo specyficznym, a zarazem intensywnym smaku, który z pewnością posmakuje każdemu z gosci. Warto przygotować to super danie w swojej własnej kuchni.