Florentynki są to włoskie ciasteczka, które są chrupiące, lekko ciągnące, pełne owoców i orzechów i pokryte czekoladą z jednej strony. Idealnie sprawdzą się jako przekąska do kawy czy herbaty lub pokruszone jako posypka do lodów lub innych deserów. Aby je odpowiednio wykonać, trzeba dużo delikatności, cierpliwości i wprawnego oka. Jednak mimo to, ciastka te są szybkie i proste w przygotowaniu. Atutem jest to, że w szczelnym pojemniku mogą być przechowywane nawet 10 dni. Ponadto do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, które można dowolnie modyfikować, w zależności od naszych potrzeb i możliwości. Florentynki są słodkie, kruche, karmelowe, piękne i bogate w smaku.
Florentynki – dodatkowe informacje i ciekawostki
Ciekawostką jest fakt, że nazwa florentynki wzięła się od włoskiej Florencji, gdzie zostały wymyślone. Ich historia pochodzenia sięga czasów króla Ludwika XII. Wtedy mistrz cukiernictwa powrócił z podróży po Florencji i zaprezentował ten słodki deser. Z biegiem czasu przepis na nie był kilkakrotnie modyfikowany i zmieniany, dlatego istnieje bardzo dużo wersji na florentynki. Nie zawierają mąki ani całych jajek, tylko zwykle składają się z orzechów i kandyzowanych owoców.
Trzeba pamiętać, że nie ma w nich zupełnie ciasta, są tylko sklejone ze sobą bakalie. Natomiast dzięki użytej czekoladzie są bardziej stabilne i mniej się kruszą. Generalnie zasada głosi, że florentynki to mieszanka orzechów, ziaren i suszonych owoców, które skąpane są w słodkim karmelu. Jeżeli chcemy, aby były bardziej fit, to zamiast cukru możemy użyć ksylitolu, cukru trzcinowego lub brązowego cukru. Podsumowując, florentynki to pyszne ciastka, które mogą służyć jako przekąska do pracy lub do szkoły dla dzieci.
Świetnie sprawdza się również na prezent. Ze względu na dużą ilość rodzynek, suszonej żurawiny i płatków migdałowych są pyszne, kolorowe, aromatyczne i bardzo sycące. Jeżeli zamiast zamykać się w kuchni na parę godzin w przygotowaniu czegoś pysznego, wolimy nieskomplikowane receptury, to przepis na te pyszne łakocie z pewnością przypadnie nam do gustu.