Enchilada z kurczakiem
Kuchnia Meksykańska, Przepis

Enchilada z kurczakiem

Cooks in 1 Hours, 00 Minutes Difficulty Easy 0 comments

Enchilada z kurczakiem to potrawa kuchni meksykańskiej, którą przyrządza się z podsmażonej przez moment w gorącym oleju kukurydzianej tortilli, którą pokrywa się sosem, wypełnia farszem np. z mięsa, sera, warzyw, owoców morza, jajek, bananów lub ziemniakami z twarogiem i zwija w rurkę. Następnie układa się ją warstwami w naczyniu żaroodpornym, na koniec pokrywa sosem i innymi dodatkami oraz zapieka. Dodatkiem do tego dania może być grillowany ser, śmietana, sałata, oliwki, posiekana cebula, papryka chili czy kolendra.

Sama nazwa tej potrawy pochodzi od hiszpańskiego słowa “enchilar”, które oznacza “dodać chili”. Enchilada to bardzo smaczne, aromatyczne i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Świetnie sprawdzi się także jako przekąska na imprezy. Jest na tyle uniwersalna, że można przyrządzić ją na swój własny sposób i ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ponadto jest to proste i szybkie w przygotowaniu danie z którym każdy sobie poradzi.

Enchilada z kurczakiem

Recipe by Książka kucharska
5.0 from 1 vote
Course: Enchilada z kurczakiemCuisine: MeksykańskaDifficulty: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

minutes
Wykonanie

30

minutes
Kalorie

285

kcal

Enchilada z kurczakiem nie jest popularna w Polsce (podobnie jak sposób podawania tortilli w postaci enchiladowej. A to takie pyszne!

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka

  • 4 duże cebule

  • 2 średnie papryki zielone

  • 1 papryczka chili czerwona świeża

  • 200 g fasoli czerwonej

  • 200 g kukurydzy konserwowej

  • 200 g ryżu brązowego

  • 4 kukurydziane tortille

  • 300 g sera żółtego

  • 20 g świeżej kolendry

  • olej rzepakowy

  • sól

  • pieprz

  • papryka wędzona

  • papryka ostra

  • kumin

  • bazylia

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy ugotować ryż w osolone wodzie, wyciągnąć go z wody i pozostawić do ostygnięcia.
  • Następnie pokroić pierś z kurczaka w paski i umieści go w misce z wymieszanymi z olejem przyprawami.
  • Cebulę posiekać w drobną kostkę, z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę a papryczkę chili posiekać.
  • Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kawałki kurczaka, zdjąć go z patelni. Następnie na tą samą patelnię dodać olej i zeszklić połowę cebuli oraz dodać paprykę i papryczkę chili.
  • Na sam koniec umieścić na patelni fasolę i kukurydzę z puszki, wymieszać całość z ugotowanym ryżem i przesmażoną piersią z kurczaka.
  • Następnie przygotować należy sos pomidorowy, czyli na patelni zeszklić pozostałą cebulę, dodać pomidory z puszki i dusić 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i bazylią
  • Farsz wykładać na tortilli, na farsz położyć część startego sera i kolendrę, zawinąć je w rulon i umieścić w naczyniu.
  • Na koniec na wierzch tortilli wyłożyć sos pomidorowy i starty ser, a następnie zapiec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 minut.
  • Gotowe enchilada z kurczakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Zobacz także:  Sałatka z zupek chińskich

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Enchilada z kurczakiem – ciekawostki

Co to takiego Enchilada? Enchilada to meksykańska potrawa składająca się z tortilli zapiekanej z różnymi składnikami, takimi jak sos chili, mięso, warzywa i ser. Często posypuje się ją startym serem i sosami. Można jeść na gorąco lub na zimno. Enchilada jest często podawana z ryżem i fasolą.

Najczęściej głównym składnikiem tej potrawy jest kurczak smażony z warzywami, a całość powinna być solidnie przyprawiona pikantnymi przyprawami takimi jak: kumin, chili czy ostra papryka. Ważnym składnikiem jest również creme fraiche, czyli lekko kwaśna francuska śmietana, która nadaje potrawie wyrazistości i przełamuje jej pikantny smak.

W zależności od tego jaki chcemy sos, wyróżnia się kilka rodzajów, które można użyć do tego dania: np. tradycyjny, z suszoną papryką chili zmieszana z warzywami sezonowymi, czerwony na bazie pomidorów i czerwonej papryki chili, zielony na bazie miechunki pomidorowej i zielonej papryki chili oraz mole, czyli suszona papryka chili z orzechami, gorzką czekoladą i pieczonymi liśćmi awokado. Najważniejsze o czym powinniśmy pamiętać podczas przygotowywania tego dania jest to, że tortille muszą być kukurydziane a nie pszenne.

Podsumowując, enchilada to bardzo wyraziste i smaczne danie, które na pewno poruszy nasze kubki smakowe. To doskonała propozycja na tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Ponadto domowa, smaczna i prosta w przygotowaniu tortilla może być także wykorzystana do innych dań.

Jaka jest kuchnia meksykańska?

Kuchnia meksykańska jest świetnym połączeniem wyrazistych, pikantnych smaków. Podstawą jest maiz, który jest używany do przygotowania tortilli, które są używane do przygotowania tacos, enchilad, burritos, quesadillas i innych. Warzywa, takie jak papryka, cebula i pomidory są często wykorzystywane w meksykańskich potrawach, a także fasola, kukurydza i kakao. Do przygotowywania potraw używa się też ostrej papryki, czerwonego i czarnego pieprzu, oregano, czosnku i kolendry. Inne popularne składniki to mięso i ser. Meksykańska kuchnia jest bogata w smaki i ma wiele różnych odmian, które mogą przyciągnąć jedzących z całego świata.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*