Majonez to gęsta emulsja, którą wytwarza się z oleju, żółtek jajek i dodatków smakowych. Częstym dodatkiem jest musztarda, która pełni rolę stabilizatora emulsji. Początkowo wyrabiany był tylko w warunkach domowych na bieżące potrzeby, a od początku XX wieku również przemysłowo do dłuższego przechowywania. Majonez domowy ma bardzo prawdziwy i wyrazisty smak. Można go używać do wielu dań takich jak: jajka faszerowane, sałatka jarzynowa, jajka na twardo czy pasta jajeczna. Idealnie sprawdzi się także do parówek czy jako dodatek na kanapkę. Jest to popularny dodatek do wielkanocnych dań. Ponadto jest bardzo szybki i prosty do wykonania. Ciekawostką jest fakt, że jego nazwa wywodzi się z Francji, a stosowany był już w Starożytności.
Domowy majonez – dodatkowe informacje
Trzeba zaznaczyć, że majonez nie ma najlepszej reputacji. Powszechnie uznawany jest za sos niezdrowy i bardzo kaloryczny dodatek. Jednak trzeba pamiętać, że zawiera on także pewne prozdrowotne właściwości. Spożywanie majonezu w umiarkowanym stopniu może obniżać ryzyko udaru, a zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, czyli zapobiega zawałom i stabilizuje rytm serca.
Ponadto zawiera witaminę E i K oraz potas, który dodaje energii, zapobiega obrzękom, usprawnia metabolizm, selen, który wzmacnia odporność i pozytywnie wpływa na wygląd skóry i sód. Jedną z najbardziej zaskakujących zalet majonezu jest zdolność obniżania poziomu cholesterolu, ponieważ znajdują się w nim głównie tłuszcze nienasycone, czyli zdrowe tłuszcze, których nasz organizm bezwzględnie potrzebuje. Natomiast jajka, które są używane do produkcji majonezu są doskonałym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Ponadto występuje w nich luteina, która wpływa na poprawę naszego wzroku i zmniejsza ryzyko rozwoju plamki żółtej, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, niektóre witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: fosfor, potas, sód, wapń, magnez, żelazo, miedź, cynk i selen. Trzeba pamiętać, że podstawą smacznego i domowego majonezu są świeże jajka i dobrej jakości olej.
Podsumowując, majonez jest to popularny i gęsty sos do sałatek i kanapek. Odrobina majonezu może być zatem nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do potraw, który zapewnia lepsze wchłanianie witamin i mikroelementów.