Zbliża się czas ciepłych słonecznych dni i upałów. Chyba dla każdego dziecka smakołykiem, który kojarzy się z taką pogodą są lody. Rodzice jednak boją się, że ich zbyt duża ilość może niekorzystnie wpłynąć na zdrowie pociechy. Jedne mają sztuczne barwniki, inne cukier, a poza tym wszystkie kojarzą się z ogromną ilością kalorii i otyłością w przyszłości.
Dbając o prawidłowe nawyki żywieniowe latorośli rodzice starają się wyszukiwać lodów eko, bez laktozy lub naturalnych wyrabianych w nieskazitelnych warunkach sanitarnych. To bardzo dobry pomysł, jednak nie wszędzie takie lody są dostępne, a poza tym są one znacznie droższe od tych tradycyjnych.
Co zatem zrobić, żeby ochłodzić się w upał i sprawić dziecku przyjemność? Zróbmy sami lody! To bardzo proste. Wystarczy tylko 10 minut na ich przygotowanie i kilka godzin na zamrożenie. Bazą domowych lodów jest banan. Należy go umyć obrać ze skórki i zmiksować. Później w zależności od naszych upodobań kulinarnych wrzucamy dodatki, na przykład maliny – powstaną lody bananowo malinowe, truskawki, albo mięta. Jeśli dodawane owoce są miękkie niekoniecznie trzeba je miksować. Wystarczy rozgnieść delikatnie widelcem i wymieszać z masą bananową, to powstaną lody z kawałkami owoców. Tak przygotowany deser przekładamy do małych pojemniczków i wkładamy do zamrażalnika. Sukces gwarantowany!