Hiperfagia to zaburzenie odżywiania, w którym osoba stale odczuwa apetyt i głód, spożywając więcej pokarmu niż potrzebuje jej organizm. Jedzenie odbywa się szybciej niż zwykle, z niewielkim przeżuwaniem i preferowaniem pokarmów zawierających nadmiar tłuszczu i cukru. Sposób odżywiania się jest tak żarłoczny, że osoby te cierpią na pewne poczucie winy i wolą jeść w samotności.
Hiperfagia. Jakie są przyczyny?
To zaburzenie odżywiania może być spowodowane chorobami wpływającymi na metabolizm, takimi jak cukrzyca, lub patologiami psychicznymi, takimi jak depresja czy lęk. Z tego powodu w leczeniu tej patologii ważne jest, aby zacząć od głównej choroby, która powoduje zaburzenia. Oprócz tych chorób, hiperfagia może być również spowodowana spożyciem niektórych leków lub narkotyków.
Hiperfagia – konsekwencje.
Jedzenie o każdej porze powoduje, że chory spożywa o wiele więcej kalorii niż jest to konieczne. Często prowadzi to do problemów takich jak nadwaga lub otyłość. Oprócz problemów fizycznych, uszkodzeniu ulega także aspekt emocjonalny, co prowadzi do problemów związanych z brakiem pewności siebie i poczucia własnej wartości. Jedna rzecz prowadzi do drugiej, a osoba może cierpieć na depresję lub lęk.
U osób cierpiących na hiperfagię normalne jest występowanie takich chorób, jak nadciśnienie lub cukrzyca. Z punktu widzenia układu pokarmowego hiperfagia powoduje nadmierne trawienie i problemy takie jak zgaga. Inną konsekwencją ciągłego przyjmowania pokarmów jest uczucie senności w ciągu dnia, co może mieć negatywny wpływ na codzienne życie człowieka.
Hiperfagia. Jak zapobiegać i leczyć?
Wiele przypadków hiperfagii jest spowodowanych różnymi zaburzeniami psychicznymi lub psychiatrycznymi. Dlatego najlepsze leczenie zapewnia specjalista. Oto kilka wskazówek, których należy przestrzegać podczas leczenia hiperfagii.
- Właściwe leczenie problemów psychicznych, takich jak depresja czy lęk, jest kluczem do zaprzestania hiperfagii.
- Ważne jest, aby odwrócić uwagę pacjenta od jedzenia i zająć go innymi czynnościami, np. hobby.
- Medytacja lub ćwiczenia relaksacyjne pomagają złagodzić pragnienie jedzenia.
- Istotne jest, aby unikać śmieciowego jedzenia i wybierać jak najzdrowsze rodzaje żywności. Z diety należy wyeliminować pokarmy bogate w cukry i tłuszcze nasycone na rzecz owoców, warzyw i zieleniny.
- Osoba cierpiąca na hiperfagię nie powinna zostawać sama w domu. Poczucie winy prowadzi do samotnego objadania się. Poczucie towarzystwa może pomóc w stłumieniu chęci jedzenia o każdej porze.
- Osoba cierpiąca na takie zaburzenia odżywiania musi być cały czas świadoma, że ma problem. Dlatego ważne jest, aby powoli przeżuwać różne pokarmy, które spożywamy.
Podsumowanie
Hiperfagia jest chorobą, która wpływa na odżywianie się i jest poważniejsza, niż może się wydawać na początku. Cierpiącym nie jest łatwo odczuwać głód o każdej porze dnia i jeść o wiele więcej kalorii, niż potrzebuje ich organizm do optymalnego funkcjonowania. Oprócz problemów zdrowotnych, hiperfagia powoduje szereg poważnych szkód emocjonalnych, takich jak niska samoocena i ciągłe poczucie winy