Niezdolność jelit do trawienia cukru obecnego w mleku i jego pochodnych znana jest jako nietolerancja laktozy, na którą cierpi 34% Polaków. Jelito cienkie potrzebuje enzymu laktazy do rozkładu laktozy. Gazy, biegunka, mdłości, wzdęcia, kolka lub bóle brzucha to tylko niektóre z objawów tej nietolerancji.
Jogurt jako zdrowa alternatywa dla osób z nietolerancją laktozy.
Mleko i produkty mleczne są najbardziej powszechnym źródłem wapnia, minerału, którego nasz organizm potrzebuje dla mocnych kości i zębów. Aby przyswoić ten składnik odżywczy, organizm potrzebuje witaminy D, dlatego tak ważne jest spożywanie pokarmów, które ją zawierają, takich jak jajka, wątroba lub niektóre rodzaje ryb, takie jak łosoś czy tuńczyk. Nie wszystkie produkty mleczne są tak samo trudne do strawienia dla osób z nietolerancją laktozy, głównie dlatego, że ilość disacharydu laktozy, która powoduje objawy, różni się u poszczególnych osób, a stopień niedoboru enzymu laktazy jest bardzo zróżnicowany.
Jogurt odgrywa ważną rolę w tym względzie, ponieważ ma niższą zawartość laktozy, jak wspomniano powyżej, a dokładniej tylko 4 gramy. Z tego powodu może być lepiej tolerowany niż inne produkty mleczne, takie jak mleko czy nawet ser. Z naukowego punktu widzenia udowodniono, że regularne spożywanie tego produktu pomaga osobom cierpiącym na ten rodzaj nietolerancji w stopniowej poprawie ich stanu. Niski udział laktozy w jego składzie wynika z faktu, że w procesie fermentacji jest ona przekształcana w kwas mlekowy. Jego fermenty docierają żywe do jelita, gdzie pomagają rozłożyć i strawić laktozę.
Sfermentowane mleko, z którego powstaje jogurt, charakteryzuje się obecnością bakterii lactobacillus i electrococcus, co czyni go żywnością probiotyczną, obdarzoną żywymi składnikami, które pomagają osobom dotkniętym nietolerancją laktozy przyswoić tę substancję. Jogurt, oprócz tego, że jest tolerowany przez tego typu pacjentów, zawiera bardzo dobrej jakości białko, a także witaminy z grupy A i B oraz minerały takie jak cynk, fosfor, magnez i wapń. Ten ostatni jest szybko włączany do metabolizmu tkanki kostnej, przyczyniając się do zapobiegania patologiom takim jak osteoporoza.