Cordon bleu
Kuchnia Szwajcarska, Mięsne, Przepis

Cordon bleu

Cooks in 45 minut Difficulty Easy 0 comments

Cordon bleu inaczej kotlet szwajcarski, to danie, które składa się z sera i szynki i owinięte jest sznyclem cielęcym. Zamiast cielęciny można użyć także mięsa z kurczaka lub schabu wieprzowego. Można śmiało stwierdzić, że jest to trochę wzbogacona wersja klasycznego kotleta z kurczaka. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub inną ważną uroczystość. W połączeniu z młodymi ziemniakami lub frytkami i ulubionymi sałatkami tworzy smakowity, efektowny i nieskomplikowany obiad. Ponadto cordon bleu jest szybki i prosty w przygotowaniu.

Cordon bleu

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: Cordon bleuKuchnia: SzwajcarskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

15

min.
Kalorie

300

kcal

Cordon bleu jest to inaczej kotlet szwajcarski, to pyszne danie, które składa się z sera i szynki i owinięte jest sznyclem cielęcym.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 2 małe piersi z kurczaka

  • 4 plasterki szynki

  • 4 plasterki sera żółtego

  • 1/2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki bułki tartej

  • sól

  • pieprz

  • czosnek w proszku

  • przyprawa do kurczaka

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy kurczaka poporcjować na plastry o grubości 1,5-2 cm, a następnie delikatnie rozbić. Przyprawić z obu stron.
  • Następnie na środek każdego kotleta włożyć po plasterku sera i szynki tak aby nie wystawały i złożyć kotleta na pół.
  • Mięso obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku i bułce.
  • Tak przygotowane kotlety smażyć na głębokim i rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, tak mniej więcej 3-5 min z każdej strony.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Cordon bleu – dodatkowe informacje i ciekawostki

Cordon bleu to francuski termin, który nawiązuje do orderów umieszczanych na błękitnej wstędze. Takim orderem odznaczano zasłużonych dla kraju ludzi oraz wyjątkowe potrawy. Dziś nazwa ta kojarzona jest przede wszystkim z pysznym daniem z nadziewanego i panierowanego mięsa drobiowego, wieprzowego lub cielęcego. Ciekawostką jest fakt, że początki tego dania datują się na lata 40. XX wieku w Szwajcarii. Pierwsza wzmianka znajduje się w książce kucharskiej z 1949 r, a o wersji z mięsem z kurczaka napisano po raz pierwszy w 1967 roku w The New York Times.

Zobacz także:  Szparagi w cieście francuskim

Cały sekret, aby nasz kotlet smakował wyśmienicie tkwi w wyborze składników. Należy pamiętać, że szynka i ser muszą być dobrej jakości i oczywiście świeże. Najlepsza będzie szynka soczysta jak np. biała, włoska lub babuni i ser, który łatwo się roztapia np. holenderska gouda, angielski cheddar czy szwajcarski gruyere. Natomiast jeżeli chcemy nadać naszym kotletom trochę ostrości, można posmarować rozbite kotlety musztardą. Panierka również jest ważna. Aby była złota i chrupiąca trzeba zadbać o odpowiednio rozgrzany olej. Temperatura powinna być średnia, ponieważ w wysokiej panierka może się przypalić.

Podsumowując, cordon bleu to pyszne, smaczne, aromatyczne danie, które zauroczy nie tylko wyglądem ale także smakiem i aromatem. Po prostu są to obłędne, soczyste i pełne smaków kotlety, które zasmakują każdemu, a w szczególności są bardzo lubiane przez dzieci. Ten smak z pewnością skusi nawet najbardziej wybrednego amatora kuchni.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*