Chłopski garnek jest to danie jednogarnkowe, które przygotowuje się na rodzinny obiad w okresie jesienno-zimowym. To mięsno-warzywna mieszanka, której głównymi składnikami są kiełbasa, cebula, papryka i ziemniaki. Dodać można również plasterki cukinii, kawałki pieczarek lub drobno posiekaną kapustę zwykłą i kiszoną, odsączoną z zalewy fasolę czerwoną lub białą czy pomidory z puszki. Chłopski garnek jest aromatyczny, pyszny, sycący, ma piękny kolor i doskonałą konsystencję. Trzeba pamiętać, że jest to danie łatwe w przygotowaniu i powstaje z tanich składników, więc na pewno każdy sobie doskonale poradzi. Jest to danie uniwersalne, dlatego można przygotowywać je na różne sposoby i według własnego upodobania. Chłopski garnek można jeść samodzielnie lub z kromką świeżego pieczywa. Podaje się go także z makaronem, który gotuje się oddzielnie, a następnie miesza razem na talerzu.
Chłopski garnek – dodatkowe informacje
Chłopski garnek może mieć wiele smakowitych wersji. Nie ma jednego ścisłego przepisu na to danie. Tak naprawdę można do niego wrzucić wszystko na co mamy ochotę i co mamy w lodówce. Można zrobić bez kiełbasy, a aromat wędzenia uzyskać przez dodanie papryki wędzonej, a także dodać dowolne warzywa korzeniowe, żeby jeszcze bardziej wzbogacić skład tego kociołka. Zobacz też jednogarnkowe dania w przepisach dla dzieci i w BLW przepisy.
Ciekawostką jest fakt, że można go przygotować nie tylko na kuchence gazowej, ale również nad ogniskiem w specjalnie przeznaczonym do tego żeliwnym garnku. Chłopski garnek jest jedną z tych potraw, które jeszcze lepiej smakują na następny dzień po podgrzaniu. Dlatego śmiało można przygotować więcej i cieszyć się tym aromatycznym daniem przez kilka dni. Kalorie w tej potrawie wahają się od ok 50 do 150 kcal na 100 g potrawy w zależności od użytych składników.
Podsumowując, chłopski garnek jest daniem, które jest znane przez niemal wszystkich. To prawdziwa bomba smaków i aromatów. Doskonale sprawdzi się w zimie, kiedy to zużywamy więcej kalorii na ogrzanie organizmu. Syci organizm na bardzo długo, a najlepiej przygotować go w sezonie na młode warzywa. Sprawdź też inne dania jednogarnkowe.