Jeśli pizza jest królową włoskiej kuchni, to tytuł króla zdecydowanie należy do calzone. Ten niezwykle smaczny i idealnie wypieczony sporych rozmiarów pieróg zaspokoi każdy apetyt. Już sama nazwa brzmi smakowicie, a przecież calzone możemy przyrządzić z różnorodnymi rodzajami nadzienia. Najczęściej w pierogu znajdziemy sos pomidorowy, szynkę, kawałki kiełbasy lub mięsa kurczaka, pokrojoną w kostkę paprykę, krążki cebuli, oliwki a także aromatyczne przyprawy. Ciasto, z którego przygotujemy calzone, do złudzenia przypomina to na pizzę, toteż sami Włosi lubią określać tę potrawę rodzajem pizzy albo pizzą “zwijaną”. W poniższej wersji przygotujemy calzone ze szpinakiem, które stanowi znakomity pomysł na danie główne. Rrównież dla osób będących na diecie bezmięsnej.
Calzone ze szpinakiem. Dodatkowe informacje.
Kuchnia włoska, mimo że wydaje się poznana, często odkrywa przed nami ciekawe smaki. Za każdym razem jak jesteśmy we Włoszech to przywozimy nowe pomysły kulinarne. Ale kuchnia włoska to także klasyka. W tym klasyczne calzone w połączeniu z klasycznym farszem szpinakowym.
Pamiętam jak pierwszy raz byłem we Włoszech. Widziałem jak rodowity Włoch kupił pizzę, złożył ją sobie na pół i poszedł w swoją stronę. Pomyślałem wtedy, że fajnie by było takie pizze wypiekać, które w ten sposób można zabrać ze sobą w drogę. Albo zapakować do torebki i mieć na drugie śniadanie. Później przypomniałem sobie dworzec w Krakowie z czasów budowania nowej galerii na początku lat dwutysięcznych. Przy wyjściu z dworca była budka sprzedająca różne przysmaki, między innymi pierogi na cieście pizzowym z pieczarkami. I naszło mnie, że przecież to wszystko to samo. Zarówno budka przy dworcu w Krakowie jak i Włoch kupujący na szybko pizzę i składający ją na pół to właśnie odpowiedź na to o czym myślałem. A odpowiedzią jest właśnie calzone.
Jeśli natomiast chodzi o samo calzone ze szpinakiem. Klasyk w czystej postaci (no, może poza calzone z bolognese). Szpinakowy farsz z czosnkiem świetnie się komponuje. Sekretem może być dodanie jeszcze do niego sera feta albo ricotta, ale w tym przepisie trzymamy się klasyka. Smacznego!