Banany są jednymi z najbardziej popularnych owoców na ziemi i zawierają bogactwo składników odżywczych, które promują ogólny dobrostan w naszych ciałach, gdy je spożywamy, ale mają również pewne szczególne zastosowania w leczeniu niektórych chorób.
Stabilizują poziom cukru we krwi.
Banany są bogate w błonnik zwany pektyną. Pektyna to rodzaj rozpuszczalnego polisacharydu, który może pomóc Twojemu organizmowi w lepszym trawieniu pokarmu. Z kolei zielone (niedojrzałe) banany zawierają skrobię oporną, która działa jak rozpuszczalny błonnik, który wymyka się trawieniu.
Zarówno pektyny, jak i skrobia oporna mogą moderować poziom cukru we krwi po posiłkach i zmniejszać apetyt poprzez zwiększenie sytości. Banany mają również niski lub średni wskaźnik glikemiczny, który jest mierzony w skali od 0 do 100 i określa, jak szybko żywność podnosi poziom cukru we krwi.
Wartość glikemiczna niedojrzałych bananów wynosi około 30, natomiast dojrzałych około 60. Średnia wartość dla wszystkich bananów wynosi 51. Oznacza to, że banany nie powodują znacznych skoków poziomu cukru we krwi u zdrowych osób. Może to jednak nie dotyczyć diabetyków, którzy prawdopodobnie powinni unikać jedzenia zbyt wielu dojrzałych bananów i uważnie monitorować poziom cukru we krwi.
Poprawiają zdrowie układu pokarmowego.
Błonnik pokarmowy jest związany z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym z poprawą trawienia. Średniej wielkości banan zawiera około 3 gramów błonnika, co czyni banany dość dobrym źródłem błonnika. Banany zawierają głównie dwa rodzaje błonnika:
- pektyny: zmniejszają się w miarę dojrzewania banana;
- skrobię oporną: występuje w niedojrzałych bananach.
Skrobia oporna ucieka przed trawieniem i trafia do naszego jelita grubego, gdzie staje się bardzo korzystnym pokarmem dla bakterii jelitowych. Ponadto niektóre badania medyczne proponują, że pektyny mogą pomóc w ochronie przed rakiem okrężnicy.
Mogą pomóc w utracie wagi.
Żadne badania nie udowodniły bezpośrednio wpływu bananów na utratę wagi, jednak banany mają kilka cech, które mogą sprawić, że będą przyjaznym pokarmem dla odchudzających się. Przeciętny banan zawiera nieco ponad 100 kalorii, a mimo to są one bardzo pożywnym owocem i dają uczucie sytości.
Są one również bogate w błonnik. Spożywanie większej ilości błonnika z owoców i warzyw wielokrotnie wiązało się z niższą masą ciała i utratą wagi. Ponadto zielone banany są pełne skrobi opornej, więc mają tendencję do dawania uczucia pełności i mogą zmniejszać apetyt.
Wspomagają zdrowie serca.
Potas jest minerałem, który jest niezbędny dla zdrowia serca, szczególnie pomaga kontrolować ciśnienie krwi. Jednak pomimo jego znaczenia, większość ludzi nie otrzymuje wystarczającej ilości potasu w swojej diecie. Banany są świetnym dietetycznym źródłem potasu. Jeden średni banan (118 gramów) zawiera 462 mg potasu. Dieta bogata w potas może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, a ludzie, którzy jedzą dużo potasu, mają do 27% niższe ryzyko chorób serca. Ponadto banany zawierają przyzwoitą ilość magnezu, który jest również ważny dla zdrowia serca.
Zawierają silne antyoksydanty.
Owoce i warzywa są doskonałym źródłem dietetycznych antyoksydantów, a banany nie są wyjątkiem. Zawierają kilka rodzajów silnych antyoksydantów, w tym dopaminy i katechiny. Te antyoksydanty zostały powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak zmniejszone ryzyko chorób serca i chorób zwyrodnieniowych. Jednak powszechnym nieporozumieniem jest to, że dopamina w bananach działa jak substancja chemiczna, która daje przyjemność w mózgu. W rzeczywistości dopamina zawarta w bananach nie przekracza bariery krew-mózg. Działa po prostu jako silny antyoksydant i nie jest w stanie zmienić hormonów czy nastroju.
Mogą pomóc Ci poczuć się bardziej sytym.
Skrobia oporna to rodzaj niestrawnych węglowodanów znajdujących się w niedojrzałych bananach, które funkcjonują w organizmie jako rodzaj rozpuszczalnego błonnika. Z reguły można oszacować, że im bardziej zielony banan, tym więcej zawiera odpornej skrobi. Z drugiej strony dojrzałe (żółte) banany zawierają mniejsze ilości skrobi opornej i błonnika całkowitego, ale proporcjonalnie większe ilości pektyn. Wykazano, że zarówno pektyny, jak i skrobia oporna mają działanie zmniejszające apetyt i zwiększają uczucie pełności po posiłkach.
Mogą poprawić wrażliwość na insulinę.
Insulinooporność jest głównym czynnikiem ryzyka wielu najpoważniejszych chorób na świecie, w tym cukrzycy typu 2. Kilka badań medycznych wykazało, że 15 do 30 gramów skrobi opornej dziennie może poprawić wrażliwość na insulinę o 33 do 50% w ciągu zaledwie 4 tygodni. Zielone banany są świetnym źródłem skrobi opornej, więc mogą pomóc w poprawie wrażliwości na insulinę. Jednak przyczyna tych efektów nie jest dobrze poznana i nie wszystkie badania są zgodne w tej kwestii.
Mogą poprawić zdrowie nerek.
Potas jest niezbędny do kontroli ciśnienia krwi i zdrowego funkcjonowania nerek. Jako dobre źródło potasu w diecie, banany mogą być szczególnie korzystne dla utrzymania zdrowych nerek.
Jedno z badań przeprowadzonych na kobietach wykazało, że w ciągu 13 lat te, które jadły banany 2-3 razy w tygodniu, były o 33% mniej narażone na rozwój choroby nerek. Inne badania wykazały, że osoby, które jedzą banany od 4 do 6 razy w tygodniu są prawie o 50% mniej narażone na rozwój choroby nerek w porównaniu z osobami, które nie jedzą bananów.
Korzystne podczas aktywności fizycznej.
Banany są często określane jako idealny pokarm dla sportowców, głównie ze względu na zawartość minerałów i łatwo przyswajalnych węglowodanów. Jedzenie bananów może pomóc zmniejszyć związane z ćwiczeniami skurcze i bolesność mięśni, które dotykają nawet 95% populacji.
Przyczyna skurczów jest w zasadzie nieznana, ale jedna z popularnych teorii obwinia mieszankę odwodnienia i braku równowagi elektrolitowej. Jednak badania dostarczyły mieszanych wyników na temat bananów i skurczów mięśni. Jedni uważają je za pomocne, a inni za brak efektów. Banany zapewniają doskonałe odżywianie przed, podczas i po ćwiczeniach wytrzymałościowych.
Łatwo je dodać do swojej diety.
Banany są nie tylko niesamowicie zdrowe, ale również są jednym z najłatwiejszych owoców do przygotowania wszelkiego rodzaju posiłków. Stanowią świetny dodatek do śniadaniowego jogurtu, płatków czy smoothie. Plus banany rzadko zawierają pestycydy lub zanieczyszczenia ze względu na ich grubą skórkę ochronną. Banany są niesamowicie łatwe do jedzenia i transportu. Są na ogół dobrze tolerowane i lekkostrawne, wystarczy je obrać i zjeść.