Vichyssoise jest to popularna zupa krem wywodząca się z kuchni francuskiej, która składa się ze zblendowanych warzyw takich jak: por, ziemniaki, cebula z dodatkiem bulionu drobiowego i śmietany. Klasycznym dodatkiem jest również posiekany świeży szczypiorek, który fantastycznie komponuje się z resztą składników. Idealnie sprawdzi się jako zimny chłodnik z dodatkiem wędzonego łososia i kleksem śmietany lub jako gorące danie z grzankami. Jest smaczna, gęsta, sycąca i prosta w przygotowaniu, ponieważ powstaje tylko z 3 składników i szybko się ją robi. Ponadto jest kremowobiala i aksamitna. Atutem tej zupy jest to, że można jeść ją przez cały rok.
Vichyssoise – dodatkowe informacje i ciekawostki
Zupa vichyssoise była popularna we Francji już w XIX wieku. Natomiast współczesna jej wersja podawana na zimno została wymyślona przez szefa kuchni hotelu Ritz w Nowym Jorku Louisa Diata w 1917 roku. Postanowił stworzyć coś podobnego na wzór zupy z porów, która gotowała mu mama i babcia, a on razem z rodzeństwem schładzał ją zimnym mlekiem. Przepis jest naprawdę prosty, wystarczy tylko dusić warzywa a następnie je zblendować i gotowe. Ważnym elementem jest użycie masła.
Nie powinno się zamieniać go pod żadnym pozorem na oliwę czy olej, ponieważ to ono dodaje daniu dodatkowego smaku i kremowości. Ciekawostką jest fakt, że do tej zupy zamiast śmietany można dodać białego wina, co spowoduje, że zupa ta będzie równie smaczna. Przy tworzeniu tej zupy należy pamiętać, aby się nie spieszyć. Por powinien dusić się powoli, aby był delikatny i słodki.
Podsumowując, zupa vichyssoise jest niskokaloryczna, pyszna, sycąca, smaczna i ładnie prezentuje się na stole. Pomimo swojej prostoty wyróżnia się niezwykłym smakiem. Połączenie duszonego pora z ziemniakami i śmietaną tworzy delikatne i kremowe danie. Smakuje i brzmi bardzo wytwornie. Ponadto latem idealnie chłodzi nasz organizm a zimą rozgrzewa. Z pewnością warto przygotować tą zupę we własnej kuchni, ponieważ jest tak smaczna i aromatyczna, że zasmakuje wszystkim domownikom.