Tort Szwarcwaldzki inaczej nazywany “Czarny Las”, to czekoladowe ciasto biszkoptowe często nasączone ponczem, likierem wiśniowym lub wódką, które przekłada się bitą śmietaną i wiśniami. Na koniec posypany jest wiórkami czekoladowymi. Pochodzi z Niemiec i znany był już w XIX wieku. W Polsce podawany był już w przedwojennych kawiarniach, natomiast obecnie pełni funkcję tortu weselnego. Świetnie sprawdzi się również na urodziny, rocznicę ślubu czy inne ważne uroczystości. Pięknie ozdobiony zrobi na pewno wrażenie na gościach. Jest kremowy, efektowny i bardzo smaczny. Tort ten robi się bardzo łatwo, choć na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowany, a najlepiej smakuje schłodzony.
Tort Szwarcwaldzki – ciekawostki
Przepis na oryginalną wersję tego ciasta pochodzi od Josefa Kellera, który stworzył go w latach 20. XX wieku. Jednak za wynalazcę ciasta uznaje się Erwina Hildenbranda. Tort Szwarcwaldzki z wiśniami jest bardzo smaczny, a biszkopt jest puszysty i odpowiednio miękki. Wiśnie stanowią jeden z najważniejszych elementów tego deseru, więc powinny być najlepiej świeże, ale mogą być także mrożone i pyszne.
Dzięki użyciu dużej ilości kakao jest przyjemnie czekoladowy i niezbyt słodki, dzięki czemu równoważy smak kremu śmietankowego. Idealnym dopełnieniem są duszone wiśnie, które świetnie współgrają z całą resztą. Można wykonać również przepis bez pieczenia, który jest szybszy i łatwy. Wystarczy zamiast biszkoptów użyć herbatników czekoladowych namoczonych w mocnej herbacie najlepiej o smaku wiśniowym. Ma w swoim składzie czekoladę najwyższej jakości, więc nie należy stosować produktów czekoladopodobnych lub niskiej jakości czekolad.
Wykonanie nadzienia do tortu składa się z 3 elementów. Pierwszym jest przygotowanie kremu śmietankowego, drugim wiśniowej frużeliny, a trzecim polewy. Oryginalny przepis na tort Szwarcwaldzki zawiera w swoim składzie sporą ilość alkoholu, lecz coraz częściej powstają wersje bezalkoholowe. Podsumowując, tort Szwarcwaldzki jest zdecydowanie legendą wśród deserów i z pewnością zadowoli najbardziej wymagających krytyków kulinarnych. Znany w Polsce jeszcze przed wojną, do dzisiaj nie przestaje zachwycać idealnie zbalansowanym smakiem czekolady, wiśni i kremu.