Tofu z warzywami to szybkie i smaczne danie, które jest idealne dla wegetarian, osób które obecnie są na diecie bezmięsnej lub tych, które nie przepadają za mięsem. Idealnie komponuje się z ryżem, makaronem lub kaszą. W zależności od upodobań może być przygotowywane z cukinią i papryką lub z gotową mieszanką warzyw chińskich czy warzyw na patelnię. Jego przygotowanie zajmuje mniej niż pół godziny. Rewelacyjnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Do przygotowania tego dania należy wybrać tofu naturalne lub wędzone, najlepiej to wzbogacone o wapń.
Tofu z warzywami – dodatkowe informacje i ciekawostki
Tofu to produkt sojowy, który otrzymuje się w procesie koagulacji mleka sojowego. Można stwierdzić, że jest to rodzaj twarogu. Według legendy został wynaleziony w Chinach w 264 r. p. n. e przez Liu Ana. Bardzo ważnym elementem podczas przygotowywania tofu z warzywami jest odpowiednie doprawienie całego dania, aby nie było zbyt mdłe. Warto skorzystać z typowych azjatyckich przypraw, takich jak: sos sojowy, imbir, nasiona sezamu, kolendrą, bazylia, zioła prowansalskie czy oregano.
Przepis na to danie jest bardzo uniwersalne, więc śmiało można dopasować go do swoich indywidualnych preferencji. Ciekawostką jest fakt, że tofu nie ma charakterystycznego smaku, tylko przejmuje go od innych składników dania. Ponadto jest bogatym źródłem białka m, co miało dawniej szczególne znaczenie w opartej głównie na niskobiałkowym ryżu i pozbawionej mleka kuchni chińskiej. Jest także źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych, witamin z grupy B, witaminy E, choliny, a także innych soli mineralnych takich jak: żelazo, fosfor, potas, sód i wapń. Trzeba pamiętać i mieć na uwadze, że jest również niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Zawiera także fitoestrogeny, które łagodzą objawy menopauzy, a także zapobiegają rozwojowi niektórych nowotworów, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia oraz chronią przed zachorowaniem na osteoporozę.
Podsumowując, tofu z warzywami jest bardzo zdrowym i pysznym daniem. Ze względu na właściwości zdrowotne warto włączyć to super pyszne i smaczne danie do swojej codziennej diety.