Przepisy użytkowników

Tofu z warzywami

Cooks in 45 minut Difficulty Easy 0 comments

Tofu z warzywami to szybkie i smaczne danie, które jest idealne dla wegetarian, osób które obecnie są na diecie bezmięsnej lub tych, które nie przepadają za mięsem. Idealnie komponuje się z ryżem, makaronem lub kaszą. W zależności od upodobań może być przygotowywane z cukinią i papryką lub z gotową mieszanką warzyw chińskich czy warzyw na patelnię. Jego przygotowanie zajmuje mniej niż pół godziny. Rewelacyjnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Do przygotowania tego dania należy wybrać tofu naturalne lub wędzone, najlepiej to wzbogacone o wapń.

Tofu z warzywami

Recipe by Leon Lange
5.0 from 1 vote
Course: Tofu z warzywamiCuisine: PolskaDifficulty: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

minutes
Wykonanie

30

minutes
Kalorie

244

kcal

Szybkie i smaczne danie, jest idealne dla wegetarian, osób które obecnie są na diecie bezmięsnej lub tych, które nie przepadają za mięsem.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryka żółta

  • 1 cukinia

  • 2 marchewki

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 plaster imbiru korzeń

  • 6 łyżek sosu sojowego

  • 400 g tofu wzbogaconego wapniem

  • pieprz

  • papryka słodka

  • imbir świeży

  • świeża papryczka chili

  • natka pietruszki

  • kolendra świeża

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy warzywa pokroić w paski, imbir i czosnek drobno posiekać.
  • Następnie tofu pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni z odrobiną oleju.
  • Czosnek i imbir podsmażyć na patelni, dodać warzywa i tofu oraz smażyć do momentu, aż warzywa zmiękną.
  • Na koniec dodać sos sojowy, doprawić do smaku przyprawami i wymieszać.
  • Podawać z kaszą lub ryżem.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Tofu z warzywami – dodatkowe informacje i ciekawostki

Tofu to produkt sojowy, który otrzymuje się w procesie koagulacji mleka sojowego. Można stwierdzić, że jest to rodzaj twarogu. Według legendy został wynaleziony w Chinach w 264 r. p. n. e przez Liu Ana. Bardzo ważnym elementem podczas przygotowywania tofu z warzywami jest odpowiednie doprawienie całego dania, aby nie było zbyt mdłe. Warto skorzystać z typowych azjatyckich przypraw, takich jak: sos sojowy, imbir, nasiona sezamu, kolendrą, bazylia, zioła prowansalskie czy oregano.

Zobacz także:  Pasta z bakłażana

Przepis na to danie jest bardzo uniwersalne, więc śmiało można dopasować go do swoich indywidualnych preferencji. Ciekawostką jest fakt, że tofu nie ma charakterystycznego smaku, tylko przejmuje go od innych składników dania. Ponadto jest bogatym źródłem białka m, co miało dawniej szczególne znaczenie w opartej głównie na niskobiałkowym ryżu i pozbawionej mleka kuchni chińskiej. Jest także źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych, witamin z grupy B, witaminy E, choliny, a także innych soli mineralnych takich jak: żelazo, fosfor, potas, sód i wapń. Trzeba pamiętać i mieć na uwadze, że jest również niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Zawiera także fitoestrogeny, które łagodzą objawy menopauzy, a także zapobiegają rozwojowi niektórych nowotworów, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia oraz chronią przed zachorowaniem na osteoporozę.

Podsumowując, tofu z warzywami jest bardzo zdrowym i pysznym daniem. Ze względu na właściwości zdrowotne warto włączyć to super pyszne i smaczne danie do swojej codziennej diety.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*