Sałatka z papryki i buraków jest to idealna propozycja do słoików na zimę, ponieważ jest szybka i łatwa do zrobienia. Ponadto pasuje także na kanapki lub jako przekąska w ciągu dnia. Idealnie pasuje również do obiadu, do różnego rodzaju mięs lub do wegetariańskich i wegańskich potraw. Jej atutem jest to, że można przechowywać ją dość długo w słoikach, w chłodnym pomieszczeniu. Połączenie słodkich buraków z papryką, ostrą cebulą i kwaśnym octem sprawia, że ma mocny, charakterystyczny smak i zapach. Sałatka z papryki i buraków jest słodka, soczysta i bardzo pyszna. Po prostu idealna.
Sałatka z papryki i buraków – ciekawostki i informacje
Najlepiej sprawdzą się do tej sałatki buraki ćwikłowe, ponieważ są niewielkie, smakują wspaniale i świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju sałatek. Buraki są skarbnicą wielu witamin I minerałów, dlatego warto, aby gościły w menu jak najczęściej. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, C i K, kwas foliowy, flawonoidy, cholinę oraz żelazo, potas, cynk i magnez. Ponadto poprawiają morfologię i parametry krwi, wspomagają pracę serca, obniżają poziom “złego” cholesterolu, wspierają kości i zęby, zapobiegają infekcjom i chorobom, zwalczają wolne rodniki i działają antynowotworowo, wspierają funkcjonowanie mózgu oraz wspomagają układ krwionośny.
Natomiast ze względu na użycie do tej sałatki papryki czerwonej, jest ona bogata w witaminę C, A i E, witaminy z grupy B, flawonoidy oraz sole mineralne takie jak: potas i wapń. Ponadto wspomaga walkę z nadmiernymi kilogramami, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, chroni przed chorobami układu krążenia, usuwa wolne rodniki oraz ma silne działanie przeciwnowotworowe. Cebula natomiast zawiera dużo witaminy C i minerały, które wzmacniają naszą odporność.
Podsumowując, sałatka z buraków i papryki jest bardzo zdrowa, dzięki czemu dostarcza do naszego organizmu bardzo dużo witamin. Jest dobra o każdej porze roku. Ponadto jest na tyle uniwersalna, że każdy może zrobić ją według ulubionego przepisu że swoimi wybranymi dodatkami. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto jej choć raz spróbuje.