Sałatka cezar jest to bardzo popularna sałatka, która w tradycyjnej wersji zawiera głównie sałatę rzymską, grzanki, sos Worcestershire, czyli fermentowany sos o korzennym smaku i płynnej konsystencji oraz parmezan. Sprawia to, że jest lekka, chrupiąca i pyszna. Jednak można ją dowolnie modyfikować poprzez dodanie m. in. piersi z kurczaka, pomidorków koktajlowych czy sosu majonezowego. Idealnie sprawdzi się na lekki posiłek, lunch do pracy czy jako przystawka na przyjęcie. Dzięki temu, że jest pożywna nadaje się również n danie główne. Ponadto przepis na tą sałatkę jest naprawdę prosty i poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Pomimo swojej prostoty zaskakuje swoim aromatem i mnogością smaków. Obecnie jest to popularna propozycja w menu wielu restauracji na całym świecie.
Sałatka cezar – dodatkowe informacje i ciekawostki
Ciekawostką jest fakt, że sałatka cezar powstała dzięki pochodzącemu z Włoch kucharza Caesara Cardiniego, który był właścicielem restauracji w meksykańskim mieście Tijuana. Wymyślił tę sałatkę w 1924 roku, kiedy skończyły mu się zapasy w kuchni i musiał ugotować coś z tego co mu zostało w spiżarni. Taką wersję przedstawia jego córka Rosa. Druga historia jest związana z bratem Caesara, Alexem, który przygotował tę sałatkę specjalnie na konkurs gastronomiczny, który wygrał. Konkurs odbywał się w Tijuanie.
Ze względu na zawartość w swoim składzie sałaty rzymskiej, sałatka cezar zawiera witaminy z grupy B, witaminę PP i C oraz składniki mineralne takie jak: wapń, fosfor i żelazo. Natomiast parmezan dostarcza białko, tłuszcze, aminokwasy i węglowodany. Ponadto jest źródłem witamin z grupy B oraz fosforu, wapnia, magnezu, sodu, potasu, jodu, miedzi, żelaza, cynku i manganu. Kurczak natomiast dostarcza do tej sałatki pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, witaminę A, D i E oraz minerałów takich jak: mangan, cynk, miedź oraz naturalne przeciwutleniacze: glutation, karnozyna czy tauryna.
Podsumowując, sałatka cezar jest super pyszna i gdy raz się ją spróbuje, na pewno częściej będzie gościć na naszych stołach. Ponadto jest lekka i warto wykorzystać ją latem, ponieważ jej smak idealnie komponuje się z pieczonym na grillu mięsem