Poutine to narodowa potrawa w Kanadzie, która składa się z frytek z ziemniaków, sosu pieczeniowego, piwa oraz roztopionego sera mozzarella. Sekretem tego dania jest sposób przygotowania i smażenia frytek, które powinny być ekstra chrupiące. To pyszna, aromatyczna i sycąca przekąska, która nie jest skomplikowana jeśli chodzi o przygotowanie. Jest to idealna propozycja na obiad lub kolację. Potrawa ta w Kanadzie jest tak popularna jak w Polsce frytki z ketchupem. Tradycyjny przepis na to danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a składniki są łatwo dostępne w sklepach przez cały rok.
Poutine – ciekawostki
Poutine jest odmianą kanadyjskiego dania składającego się z frytek, sera i sosu. Frytki są zazwyczaj podsmażane z dodatkiem podsmażonej cebuli, a ser i sos dodaje się na wierzch. Sos może składać się z warzyw lub mięsa, albo po prostu z cynamonu i cukru. Poutine jest często spożywany jako przekąska lub jako danie główne. Najbardziej znana forma poutine to ta z dodatkiem sosu z mięsem, zwanego Brown Poutine. Danie to jest spotykane także poza Kanadą w społeczności, gdzie mieszka dużo kanadyjczyków. Znane jest w stanach północnych oraz np. w Delaware na wschodzie USA.
Ciekawostką jest fakt, że poutine zostało spopularyzowane przez restauratora Fernanda Lachance na początku 1957 roku. W Quebecu, jednak za jego wynalazcę uznaje się Jeana-Paula Roya, który miał opracować podobną potrawę w 1964 roku. Ponadto najprawdopodobniej nazwa tego dania wywodzi się z języka francuskiego i oznacza “bałagan”. Można śmiało stwierdzić, że historia tego specjału jest jak słynna bajka o “Kopciuszku”, w której wyśmiewana potrawa staje się królową kanadyjskiej kuchni. Chodzi o to, że początkowo ograniczała się tylko do prowincji, w której została wymyślona, ponieważ ze względu na swoją prostotę i brak wyrafinowania została wyśmiewana przez mieszkańców spoza prowincji Quebec.
Po dziś dzień poutin to danie narodowe Kanady, które serwowane jest zarówno na stadionach jak i w wykwintnych restauracjach. Tradycyjnie do przygotowania tej potrawy, używa się charakterystycznego rodzaju sera, który powstaje podczas produkcji angielskiego cheddara. Ziemniaki same w sobie są lekkostrawne i niskokaloryczne. Ich zła sława wynika z dodatków z którymi się je podaję lub ze sposobu przyrządzenia. Ponadto ziemniaki są bogatym źródłem potasu, magnezu i witaminy C. Sprzyjają obniżeniu ciśnienia krwi i łagodzą stan zmęczenia i stresu.
Podsumowując, poutine jest idealną propozycją na oryginalny obiad, który świetnie smakuje i rozgrzewa w chłodne dni. Najlepiej smakuje na ciepło, ponieważ ser ładnie się roztopi, a całość świetnie się ze sobą łączy. Na zimno nie ma już takiego smaku i efektu.
Kuchnia kanadyjska
Kuchnia kanadyjska jest bardzo zróżnicowana, ponieważ opiera się na tradycyjnych potrawach z całego świata. Wiele kanadyjskich dań jest opartych na tradycyjnych składnikach z Europy, Afryki, Bliskiego Wschodu, Azji i Ameryki Północnej. Popularne kanadyjskie dania obejmują tarty z mięsem, pierogi, smażone ryby, gulasz, frytki, hot dogi, kiełbaski, placki ziemniaczane i potrawy z owoców morza. Popularne kanadyjskie słodycze to ciasteczka z syropem klonowym, karmelizowane orzechy, karmel i babeczki. Kanadyjska kuchnia jest również znana z różnorodnych napojów, w tym kawy, herbaty, soków owocowych, piwa i wina.