Placki ziemniaczane to idealny pomysł na obiad lub kolację. Są pożywne a ich głównym składnikiem są ziemniaki starte na tarce. Są wyjątkowe, oryginalne i aromatyczne. Mogą być podawane zarówno same z ketchupem, śmietaną i cukrem jak i również z różnymi sosami np. pieczarkowym lub grzybowym. Idealnie komponują się także z mięsnym gulaszem. Jest to łatwa i prosta w przygotowaniu potrawa. Należy zaznaczyć, że jest to danie na tyle uniwersalne, że można z nim eksperymentować dodając do masy różne zioła czy warzywa np. paprykę lub szpinak.
Placki ziemniaczane – dodatkowe informacje
Ciekawostką jest fakt, że placki ziemniaczane w Polsce obchodzą 13 listopada swoje święto. Jest to bardzo popularne danie, które lubiane jest niemal przez wszystkich. Swoją obecność na polskich stołach placki zawdzięczają ziemniakom, które w kuchni polskiej pojawiły się w XVI wieku. Aby placki ziemniaczane były chrupiące i delikatne po usmażeniu należy je smażyć na dobrze rozgrzanym oleju oraz dodać jak najmniejszą ilość mąki.
Gdy będziemy wykonywać placki ziemniaczane to trzeba również zwrócić uwagę na dobór odpowiednich ziemniaków. Najlepsze są te z dużą zawartością skrobi, czyli ziemniaki typu B lub C. Polacy najczęściej jedzą tą potrawę ze śmietaną, cukrem lub sosem gulaszowym. Trzeba również zaznaczyć że placki uznawane są za polski rodzimy wynalazek. Ponadto prostota przygotowania jak również dostępność składników sprawiły, że podobne placki smażone są też w innych krajach. Najlepiej smakują takie, które zjada się zaraz po usmażeniu, ponieważ są wtedy odpowiednio chrupkie i delikatne w środku.
Na jakiej tarce trzeć ziemniaki? ja zawsze tarłem na tarce o drobnych oczkach, jednak jak spróbowałem ziemniaków startych na grubej tarce to bardzo mi zasmakowały. Zwłaszcza przypalone wiórki ziemniaczane na krawędziach. Od tego czasu trę ziemniaki pół na pół. Czyli połowę ziemniaków na grubej tarce i połowę na cienkiej. Sprawia to, że są zarówno grube fragmenty jak i masa ziemniaczana jest w miarę aksamitna. Polecam spróbować taki sposób tarcia ziemniaków.