Pasta z makreli
Kuchnia Polska, Przepis, Przetwory

Pasta z makreli

Cooks in 30 minut Difficulty Easy 0 comments

Pasta z makreli jest bardzo dobrym zamiennikiem wędlin na kanapki. Głównym składnikiem jest oczywiście makrela, a dodatkami do niej mogą być: ogórki kiszone lub konserwowe, jajka czy cebula. Jest na tyle uniwersalna, że smakuje ze wszystkim z czym chcemy ją podać. Można podawać z ulubionym pieczywem lub grzankami oraz udekorowaną świeżym posiekanym koperkiem czy natką pietruszki. Najlepiej smakuje schowana na 30 min przed podaniem do lodówki, ponieważ makrela nie będzie wtedy roznosić zapachu i na dłużej zachowa świeżość. Jej przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i szybkie, a smak potrafi zaskoczyć nawet wymagających smakoszy. Idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację oraz na przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Sprawdzi się również jako super nadzienie do faszerowanych jajek.

Pasta z makreli

Recipe by Książka kucharska
5.0 from 1 vote
Course: Pasta z makreliCuisine: PolskaDifficulty: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

minutes
Wykonanie

15

minutes
Kalorie

275

kcal

Pasta z makreli kiedyś często gościła na naszych stołach. Przez niektórych kojarzona z PRL, powoli wraca na nasze stoły. Poznaj przepis.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 300 g makreli wędzonej

  • 5 jajek

  • 1 cebula

  • 2 ogórki kiszone

  • 30 g jogurtu naturalnego

  • 20 g majonezu

  • sól

  • pieprz

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę i wrzucić do miski.
  • Następnie makrelę obrać i usunąć ości, rozdrobnić palcami i dodać do jajek.
  • Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do miski.
  • Do miski ze wszystkimi składnikami dodać jeszcze przyprawy, jogurt naturalny i majonez oraz wszystko dokładnie wymieszać.
  • Na koniec gotową pastę podawać na pieczywie.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Zobacz także:  Kiszka ziemniaczana

Pasta z makreli – ciekawostki

Makrela wędzona jest jedną z najpopularniejszych ryb jadanych w Polsce. Połowy tej ryby pochodzą z Atlantyku. Jest to tłusta ryba morska, która zawiera cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A i D, która korzystnie wpływa na kości i zęby oraz wygłusza procesy zapalne w organizmie a także składniki mineralne takie jak: selen, fosfor i potas. Ponadto zawiera kwasy omega-3, które pozytywnie wpływają na poziom trójglicerydów we krwi, działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, poprawiają elastyczność krwinek czerwonych oraz obniżają ciśnienie tętnicze.

Spożywanie tej ryby powinny ograniczyć kobiety w ciąży i karmiące, ponieważ kumuluje związki rtęci. Ryba w naszym codziennym menu powinna się pojawiać co najmniej 2-3 razy w tygodniu, więc jest to doskonały pomysł, aby podawać ją właśnie w tej odsłonie. Obok warzyw, owoców i produktów mlecznych jest bardzo ważnym składnikiem naszej zdrowej diety. Wykorzystuje się ją w kuchni najczęściej jako główny składnik sałatek oraz past do chleba.

Należy pamiętać również o tym, aby ryba pochodziła ze sprawdzonych źródeł i była wędzona w odpowiednich warunkach. Najlepiej uwędzić ją samemu, ponieważ mamy gwarancję co podajemy. Podsumowując, pasta z makreli jest smacznym, zdrowym, pysznym i pożywnym smarowidłem na kanapki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*