Pasta z makreli jest bardzo dobrym zamiennikiem wędlin na kanapki. Głównym składnikiem jest oczywiście makrela, a dodatkami do niej mogą być: ogórki kiszone lub konserwowe, jajka czy cebula. Jest na tyle uniwersalna, że smakuje ze wszystkim z czym chcemy ją podać. Można podawać z ulubionym pieczywem lub grzankami oraz udekorowaną świeżym posiekanym koperkiem czy natką pietruszki. Najlepiej smakuje schowana na 30 min przed podaniem do lodówki, ponieważ makrela nie będzie wtedy roznosić zapachu i na dłużej zachowa świeżość. Jej przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i szybkie, a smak potrafi zaskoczyć nawet wymagających smakoszy. Idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację oraz na przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Sprawdzi się również jako super nadzienie do faszerowanych jajek.
Pasta z makreli – ciekawostki
Makrela wędzona jest jedną z najpopularniejszych ryb jadanych w Polsce. Połowy tej ryby pochodzą z Atlantyku. Jest to tłusta ryba morska, która zawiera cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A i D, która korzystnie wpływa na kości i zęby oraz wygłusza procesy zapalne w organizmie a także składniki mineralne takie jak: selen, fosfor i potas. Ponadto zawiera kwasy omega-3, które pozytywnie wpływają na poziom trójglicerydów we krwi, działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, poprawiają elastyczność krwinek czerwonych oraz obniżają ciśnienie tętnicze.
Spożywanie tej ryby powinny ograniczyć kobiety w ciąży i karmiące, ponieważ kumuluje związki rtęci. Ryba w naszym codziennym menu powinna się pojawiać co najmniej 2-3 razy w tygodniu, więc jest to doskonały pomysł, aby podawać ją właśnie w tej odsłonie. Obok warzyw, owoców i produktów mlecznych jest bardzo ważnym składnikiem naszej zdrowej diety. Wykorzystuje się ją w kuchni najczęściej jako główny składnik sałatek oraz past do chleba.
Należy pamiętać również o tym, aby ryba pochodziła ze sprawdzonych źródeł i była wędzona w odpowiednich warunkach. Najlepiej uwędzić ją samemu, ponieważ mamy gwarancję co podajemy. Podsumowując, pasta z makreli jest smacznym, zdrowym, pysznym i pożywnym smarowidłem na kanapki.