Paella to potrawa, której głównym składnikiem jest ryż najczęściej średnio lub krótkoziarnisty i różnego rodzaju dodatki takie jak: owoce morza, ryby, warzywa, mięso drobiowe czy słynna kiełbasa chorizo. Powstała w Walencji, lecz popularna i przyrządzana jest w całej Hiszpanii. Główną przyprawą, którą dodaje się do tego dania jest szafran, który nadaje jej charakterystyczną, żółtą barwę. W zależności od odmiany dania czy regionu, przygotowywana jest na wiele sposobów. Podawana jest jako danie główne, które często zjada się na obiad. Często przygotowywana jest na wolnym powietrzu.
Paella – dodatkowe informacje i ciekawostki
Ciekawostką jest fakt, że paella to nie tylko nazwa potrawy, ale także naczynia w którym jest przygotowywana. Do dziś danie to przyrządza się na dużej, metalowej patelni z dwoma uchwytami i w ten sposób serwowana jest gościom. Goście nakładają sobie potrawę na talerz lub jedzą bezpośrednio z patelni, zaczynając od brzegów. Co więcej, sama nazwa pochodzi od łacińskiego słowa “patella”, które oznacza płaskie naczynie służące do smażenia. Początkowo paella była spożywana przez robotników, którzy jadali gotowany ryż podczas przerw w pracy. Dawało im to wtedy siły na resztę dnia. Trzeba pamiętać, że nie powinno jeść się jej od razu po zdjęciu z ognia, tylko trzeba poczekać przez 5 do 10 min, ponieważ gdy jest letnia jest smaczniejsza i składniki lepiej przechodzą sobą nawzajem.
Trzeba również zaznaczyć, że składniki powinny być starannie przygotowane i dodawane w odpowiednim momencie oraz pod żadnym pozorem nie można rozgotować ryżu. Ryżu po dodaniu nie powinno się mieszać. Walencji uznaje się, że prawdziwa paella powinna być przyrządzana nie na kuchence gazowej tylko na płonącym drewnie, ponieważ w ten sposób naczynie otoczone jest płomieniami i potrawa wchłania cały aromat palącego się drewna oraz łatwiej wtedy uzyskać chrupiącą skórkę na wierzchu tego dania.
Podsumowując, paella jest bardzo kolorowa, aromatyczna, smaczna, sycąca, pyszna i pełna różnorodnych smaków. Można śmiało stwierdzić, że jest to prawdziwa uczta dla naszego podniebienia.