Masz wysoki cholesterol? Tego należy unikać
Blog

Masz wysoki cholesterol? Tego należy unikać

0 comments

Cholesterol to substancja tłuszczowa, którą nasz organizm wytwarza w sposób naturalny dla prawidłowego funkcjonowania komórek. Produkowana jest w wątrobie, ale możemy ją również pozyskać z niektórych pokarmów. Stamtąd podróżuje przez krew do wszystkich części ciała, które go potrzebują, i w zależności od tego, jaki typ cząsteczek go przenosi, LDL czy HDL, mówilibyśmy o dobrym cholesterolu lub złym cholesterolu. Gdy jest transportowany przez HDL, jego nadmiar wraca do wątroby w celu eliminacji, ale gdy jest transportowany przez LDL, ma tendencję do wiązania się ze ścianami tętnic, a jeśli gromadzi się go zbyt dużo, zgrubienie tętnic nie pozwala na prawidłowy przepływ krwi. Powoduje to zwiększone ryzyko wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych, dlatego musimy je kontrolować, aby maksymalnie zmniejszyć to ryzyko.

Gdy cholesterol całkowity wzrasta we krwi powyżej 200 mg/dl, mamy do czynienia z tzw. hipercholesterolemią, czyli wysokim cholesterolem. W takim przypadku musimy zrobić wszystko, aby ją zmniejszyć, np. stosować bardziej restrykcyjną dietę i ćwiczyć. Istnieje szereg pokarmów, których nie należy spożywać, gdy ma się wysoki cholesterol.

  • Żółtko jaja. Jajka są jednym z najbardziej znanych wrogów diety antycholesterolowej, ponieważ dostarczają ponad 400% zalecanej dziennej ilości cholesterolu. Dotyczy to jednak tylko żółtka, gdyż białko jest bogatym źródłem białka, które można spożywać bez problemu.
  • Tłuszcze. Niewskazane są pokarmy o dużej zawartości tłuszczu, ale tutaj mamy na myśli konkretnie takie pokarmy jak boczek, słonina, smalec, masło czy margaryna. Wiele gotowych produktów spożywczych jest wytwarzanych z dużą ilością tłuszczów zwierzęcych, więc tych również należy unikać.
  • Podroby. Nerki, serce czy mózg są pod tym względem bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Szczególną uwagę należy poświęcić wątrobie: produkuje ona cholesterol. W związku z tym zakazane są również produkty z niego pochodzące, takie jak pasztet.
  • Owoce morza. Miłośnikowi owoców morza może być bardzo przykro, jeśli nie wolno mu spróbować tego przysmaku mórz, ale naprawdę bardzo podnosi on nasz cholesterol, więc rezerwujmy go tylko na specjalne okazje, a nawet wtedy trzymajmy go w ryzach. To samo dotyczy kawioru.
  • Wędliny. Kiełbasy mają dużo tłuszczów nasyconych, jedyna, którą wolno nam jeść to szynka naturalna, musimy też uważać, by nie jeść zbyt dużo boczku. Wbrew powszechnemu przekonaniu, ten kluczowy pokarm w diecie śródziemnomorskiej zwiększa poziom dobrego cholesterolu i obniża zły cholesterol. Pierś z indyka zawiera najmniej tłuszczu, a szynka gotowana najlepiej spożywać niskotłuszczową.
  • Tłuste i przetworzone mięsa. Czerwone mięso należy zastąpić mięsem białym (kurczak, indyk). Całkowicie zabronione są mięsa przetworzone, takie jak hamburgery i kiełbasy.
  • Pełne mleko i niektóre sery. Mleko powinno być odtłuszczone lub zastąpione mlekiem roślinnym, śmietana też nie jest korzystna. Można jeść niskotłuszczowy biały ser, ale unikaj tych bardziej szkodliwych, takich jak fontina, gouda, serek śmietankowy, gruyere i cheddar.
  • Smażone potrawy. Posiłki powinny być gotowane, gotowane na parze lub grillowane, w zależności od rodzaju żywności, ale żadnych smażonych czy panierowanych potraw.
  • Ciastka i pieczywo. Ciastka są jednym z wielkich wrogów każdej diety, ponieważ oprócz cukru zawierają dużo tłuszczów nasyconych, pamiętajmy, że są robione ze smalcem, masłem i/lub jajkami. Chleb powinien być kontrolowany.
Zobacz także:  13 sposobów wykorzystania miodu

Podsumowanie

Czy dieta wydaje się zbyt restrykcyjna? Istnieje tak naprawdę wiele alternatyw dla tego typu żywności, możemy nawet nauczyć się robić słodycze czy chleb ze składników, które nie zawierają tłuszczów nasyconych. Jeśli uda nam się obniżyć poziom złego cholesterolu, musimy po prostu nauczyć się kontrolować te pokarmy, aby nie musieć ich na zawsze eliminować z naszej diety.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*