Kuchnia bułgarska. Ciasto z owczym serem
Ciekawostki

Kuchnia bułgarska. Ciasto z owczym serem

0 comments

Do przygotowania tej potrawy bułgarskiej potrzebne nam będą następujące składniki: 1 kg świeżych liści szpinaku, 1 pęczek dymki (około 200 g) drobno pokrojonej, 2 pęczki kopru drobno pokrojonego, 4,5 łyżki oliwy, 200 g sera owczego, 2 jajka, 125 ml mleka, 82 g masła, 3 płaty ciasta „yufka”, sól, świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie – na początek na patelni rozgrzejmy 3,5 łyżki oliwy i zeszklijmy cebulę. Dodajmy szpinak, gotujmy na dużym płomieniu, aż się rozgotuje, a woda całkowicie odparuje. Odstawmy do wystygnięcia, a następnie posiekajmy i przełóżmy do miski. Pokruszmy drobno ser, dodajmy jajka, przyprawmy solą i mielonym pieprzem czarnym, a następnie wymieszajmy ze szpinakiem. Płaty ciastka „yufka” wyciągnijmy z folii, pokropmy wodą, przykryjmy wilgotną ściereczką i na pół godziny odstawmy, aby stały się elastyczne. Formę nasmarujmy resztą oleju, a masło z mlekiem podgrzejmy w garnuszku. Pierwszy płat ciastka „yufka” włóżmy do formy, tak aby jego brzegi wystawały. Ciasto nasmarujmy dokładnie podgrzanym mlekiem z masłem. Drugi płat ciasta przekrójmy na pół. Połówki nasmarujmy mlekiem z masłem i nałóżmy na siebie w formie. Na ciasto nałóżmy szpinak i dobrze go przygniećmy. Trzeci płat przekrójmy na pół, połówki nasmarujmy mlekiem i masłem i przykryjmy szpinak. Wystającymi brzegami przykryjmy wierzch ciasta i posmarujmy resztą mleka z masłem. Całość wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i pieczmy 36-41 minut czasu, aż się ciasto zrumieni.

Dodatkowa porada – w przepisie podano ilości na 1 żaroodporną formę do pieczenia o średnicy 28-30 cm. Po więcej przepisów kulinarnych zapraszamy na prostepesto.pl.

Zobacz także:  Minerały jako sprzymierzeńcy skóry

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*