Dieta probiotyczna dla zdrowia
Ciekawostki

Dieta probiotyczna dla zdrowia

0 komentarzy

Latem potrzebujemy ochłody i energii, ale przydałaby się także podwójna dawka odporności. Zapewni ci to wszystko probiotyczna dieta, którą wymyślił i polecał swoim pacjentom dr Nicholas Perricone, pochodzący z Nowego Jorku naukowiec specjalizujący się w dietetyce oraz dermatologii. Główne zasady diety dr. Perricone: dieta opiera się na produktach pro- i prebiotycznych. W ciągu dnia powinnaś jeść 2-3 porcje produktów pre- i pro-biotycznych oraz 5 porcji warzyw i owoców, 1-2 porcje ryb morskich, orzechów, ziaren. Pij 8 szklanek wody. Nie musisz liczyć kalorii. Co jeszcze powinnaś wiedzieć: dietę możesz stosować niezależnie od wieku, stanu zdrowia i kondycji. Jedynym przeciwwskazaniem są choroby nerek i zaburzenia metaboliczne.

Źródła probiotyków

Produkty, które zawierają żywe kultury bakterii: naturalne jogurty; maślanki, kefiry, serki, twarogi, kiszonki, kwas chlebowy, zakwas, grzybek tybetański, mleko acidofilne. Produkty, które pobudzają rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit: szparagi, cykoria, karczochy, fasolka szparagowa, kalarepa, cebula, płatki owsiane, kasze, banany.

Sprawdzone przepisy na

JOGURT KOKOSOWY – zdrowa przekąska. 1 I mleka kokosowego, 1 opakowanie kultur bakterii, 2 łyżeczki pektyny,1-2 łyżki cukru. Mleko mieszaj z pektyną i cukrem. Przelej do garnka i podgrzej aż zgęstnieje. Ostudź do 43-45°C. Dodaj kultury bakterii. Wymieszaj. Trzymaj w cieple 8-10 godzin. Patem wstaw do lodówki.

AYRAN Z MIĘTĄ – tureckie orzeźwienie. 1 kubeczek jogurtu naturalnego (może też być grecki lub bałkański), 1/2 szkl. wody mineralnej, 1/2 cytryny, sól, 5-6 listków mięty. Do kubeczka jogurtu naturalnego, dodaj 1 2 szkl. wody mi, startą skórkę z 1/2 cytryny, sól. Zblenduj. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Podawaj z listkami świeżej mięty.

PIETRUSZKOWY NAPÓJ – probiotyczny. 1 kg pietruszki (korzeń), 4-5 ząbków czosnku, sól kamienna (1 łyżka na 1 I wody), koperek, 5-6 ziaren ziela angielskiego, 2 cm korzenia chrzanu, woda. Do stoika dodaj pietruszkę, koperek, czosnek i przyprawy. Zalej ciepłą solanką. Odstaw w ciepłe miejsce. Po 7 dniach odcedź. Napój pij rozcieńczony, małymi porcjami, ok. 1/2 szkl. dziennie. Wspomaga trawienie, likwiduje wzdęcia, łagodzi bóle brzucha.

Zobacz także:  Jak i kiedy rozszerzać dietę dziecka?

KISZONA MARCHEWKA – z jabłkiem. 6 marchewek, 2 kwaśne jabłka, 5 ząbków czosnku, koperek 4-5 ziarenek ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, 1 łyżka soli kamiennej na 1 l wody, Do wyparzonego słoika włóż pokrojone marchewki (w plasterki lub słupki), jabłka (w ćwiartki), czosnek, koperek i przyprawy. Zalej gorącą wodą wymieszaną z solą. Zakręć suchą nakrętką. Po 7 dniach kiszonka jest gotowa.

REJUVELAC – napój z kiełków. 1 szkl. nasion do wyboru: pszenica, żyto, jęczmień, gryka, woda Nasiona zalej wodą, odstaw na 6 godz. Odlej wodę, przepłucz nasiona. Nasiona wsyp do słoiczka przykryj gazą. Płucz 3-4 razy dziennie. Po 2 dniach powstałe kiełki zalej wodą (1 1). Przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny. Odlej płyn (kiełki użyj do nowej porcji) i pij schłodzony.

KWAS CHLEBOWY – dla ochłody. Bochenek chleba razowego piecz 15 min w 180°C. Ostudź. Zalej 5 l ciepłej wody. Po 12 godz. do 25 g drożdży dodaj 2 łyżki ciepłej wody. Chlebową wodę przecedź, wymieszaj z 1/2 szkl. cukru, 2-3 łyżkami miodu i drożdżarni. Odstaw na noc. Pij schłodzony.

ROŚLINNY KEFIR – grzybkiem tybetańskim. 0,51 mleka sojowego, 4 łyżeczki mleka sojowego w proszku, 2-3 ziarna kefirowe (grzybek tybetański, kupisz w internecie), 2 łyżeczki syropu klonowego. Zblenduj mleko płynne ze sproszkowanym, dodaj syrop klonowy i ziarna kefirowe. Przelej do słoika, przykryj gazą i odstaw w cieple miejsce na 24 godziny. Kefir przelej przez gazę lub sitko. Pozostałe ziarna użyj do kolejnego kefiru.

JOGURT GRECKI – dodatkowa porcja białka. 1 l mleka (3,2% tłuszczu, nie może być UHT) i 3 łyżki jogurtu naturalnego Podgrzej mleko do ok. 75°C i gotuj wolno ok. 30 minut. Ostudź. Dodaj 3 łyżki jogurtu. Wymieszaj trzepaczką. Przykryj garnek czystym ręcznikiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 40-45°C. Wyłącz piekarnik i zostaw miksturę na 6 godzin. Przecedź na nowej szmatce, aby pozbyć się nadmiaru wody. Przechowuj w lodówce.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*