Konfitura z rabarbaru
Desery, Kuchnia Polska, Przepis, Przetwory

Konfitura z rabarbaru

Cooks in 1 Hours, 30 Minutes Difficulty Easy 0 comments

Konfitura z rabarbaru w najprostszej wersji składa się z dwóch składników takich jak: rabarbar i cukier. Aby wzbogacić smak takiej konfitury można dodać pomarańcze, odrobinę imbiru lub truskawki. Jest to pyszny dodatek do ciast, deserów, gofrów czy naleśników. Idealnie pasuje na kanapki lub można spożywać ją bezpośrednio ze słoika. Ponadto jest doskonała do wytrawnych potraw takich jak np. mięsa czy sery. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a dzięki dużej zawartości pektyn, proces jej żelowania trwa kilkanaście minut. Konfitura z rabarbaru jest smaczna, kwaskowa z nutą słodyczy. Dodatek imbiru sprawia, że jest aromatyczna i fajnie rozgrzewa.

Konfitura z rabarbaru

Recipe by Leon Lange
5.0 from 1 vote
Course: KonfituraCuisine: PolskaDifficulty: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

minutes
Wykonanie

1

hour 
Kalorie

445

kcal

Jest to pyszny dodatek do ciast, deserów, gofrów czy naleśników. Idealnie pasuje na kanapki lub można spożywać ją bezpośrednio ze słoika.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru

  • 250 g cukru

  • 2 łyżki startego świeżego imbiru

  • 1 starta skórka z całej cytryny

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy umyć, oczyścić rabarbar i usunąć liście. Pokroić na niewielkie kawałki.
  • Następnie umieścić rabarbar w garnku i wsypać cukier. Pozostawić na całą noc w temperaturze pokojowej.
  • Po tym czasie dodać 2 łyżki startego na tarce świeżego imbiru. Dodać też startą skórkę z całej cytryny.
  • Gotować wszystko na minimalnym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż do miękkości gdy rabarbar będzie się rozpadał. Mniej więcej 45 min.
  • Konfiturę przełożyć do słoików i dobrze zakręcić. Pasteryzuj ok 15 min.
  • Wyjąć gotowe słoiki i ustaw do góry dnem. Ostudzić i schować do przechowania.

Konfitura z rabarbaru – dodatkowe informacje i ciekawostki

Rabarbar jest warzywem o specyficznym kwaskowatym i intensywnym smaku, który charakteryzuje się ciekawymi wartościami odżywczymi. Zawiera witaminy A,C i E, błonnik, kwas foliowy oraz składniki odżywcze takie jak: potas, magnez i żelazo. Ponadto jest niskokaloryczny i posiada niski indeks glikemiczny, więc jest to dobra wiadomość dla osób na diecie i dla cukrzyków. Ponadto ma właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne, reguluje procesy trawienia oraz ma korzystny wpływ na pracę układu krwionośnego. Sezon na rabarbar trwa dość krótko, więc warto zamknąć jego smak w słoikach i cieszyć się nim przez cały rok.

Konfitura z rabarbaru to znany w kuchni skandynawskiej dodatek do potraw zarówno słodkich jak i wytrawnych. Jest najlepsza do grillowanych, pieczonych lub smażonych mięs, do serów pleśniowych czy białych lub bardzo smaczna jest w sałatce np. z mozzarellą, burakiem, pesto zielonym i orzechami. Najlepiej do konfitury z rabarbaru użyć łodyg z młodego rabarbaru, ponieważ starsze warzywo ma twarde części, które w konfiturze nie będą zbyt przyjemne. Trzeba również pamiętać o tym, aby usunąć wszystkie nitki i włókna, które tworzą strukturę tej rośliny.

Podsumowując, konfitura z rabarbaru jest pyszna, smaczna i aromatyczna. Warto przygotować ją w domu, do słoików, ponieważ jest tego warta. Kto raz jej spróbuje, z pewnością będzie chciał więcej. Jest idealna dla dzieci.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*