Konfitura z płatków róży
Kuchnia Polska, Przepis, Przetwory

Konfitura z płatków róży

Cooks in 30 min. Difficulty Easy 0 comments

Konfitura z róży jest to przetwór, którego nie może zabraknąć w naszej kuchni, ponieważ jest doskonałym dodatkiem do deserów, pączków, chrupiących tostów i rozgrzewających herbat. Jest pyszna w smaku i łatwa w przygotowaniu. Jednak, pomimo tego, że jest trochę czasochłonna i wymaga staranności, ze względu na dobre oczyszczenie owoców, to warto mieć kilka słoików w spiżarni. Składa się z łatwo dostępnych składników takich jak: płatki róży, cukier i sok z cytryny. Najważniejszą rzeczą podczas jej przygotowania jest to, że należy płatki róży zbierać wcześnie rano póki powietrze jest chłodne, ponieważ potem mogą być przywiędłe, co sprawi, że nie będą tak aromatyczne. Trzeba wybierać krzewy dzikiej róży rosnące z dala od miast i ruchliwych dróg.

Konfitura z róży

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: Dżem z różyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

15

min.
Wykonanie

15

min.
Kalorie

290

kcal

Konfitura z płatków róży to przetwór, którego nie może zabraknąć w kuchni. Jest dodatkiem do deserów, pączków, chrupiących tostów i herbat.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 75 g płatków róży

  • 150 g cukru

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób wykonania:

  • W pierwszej kolejności należy płatki delikatnie opłukać, odsączyć, ułożyć na ściereczce, aby wyschły, a następnie usunąć białe końcówki.
  • Następnie płatki włożyć do makutry lub miseczki, zasypać cukrem i odstawić na 10 min. Następnie ucierać z sokiem, aż powstanie gładka masą.
  • Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, nie pasteryzować.

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Konfitura z róży – dodatkowe informacje i ciekawostki

Do przygotowania konfitury z róży używa się makutry, czyli kamionkowej misy o rowkowanej powierzchni wewnątrz. Ponadto należy używać owoców dojrzałych i jędrnych, ponieważ pomarszczone i lekko brązowe są już za stare. Konfitura z dzikiej róży nie może zawierać pestek ani drobnych włosków z owoców, dlatego trzeba pamiętać, aby je dobrze oczyścić. Użyty sok z cytryny posiada wiele wartości odżywczych. Cytryna jest doskonałym źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy E oraz żelaza.

Zobacz także:  Raita

Wpływa na pobudzenie procesów trawiennych i powoduje szybsze oczyszczanie organizmu. Posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Ze względu na wysoki poziom witaminy C, chroni nas przed zapaleniem przeciwstawowym. Natomiast właściwości lecznicze dzikiej róży są znane od lat. Ma działanie przeciwzapalne oraz wspiera choroby reumatoidalne. Owoce te są bogactwem witaminy C i dlatego wspomagają walkę z przeziębieniem.

Podsumowując, konfitura z dzikiej róży ma lekko kwaśny smak, który sprawi, że podana w towarzystwie słodkich kremów, zrównoważy smak i wprowadzi orzeźwiające nutę. Ponadto ma soczysty i żywy kolor oraz przyjemny słodki smak i zachwycający aromat. To pyszny i aromatyczny wyrób, którego nie może zabraknąć w naszej kuchni. Z pewnością pokochają go wszyscy, zarówno dorośli jak i dzieci.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*