Na ulicach i w witrynach sklepów pojawiają się pierwsze ozdoby świąteczne. Bombki, choinki i kolorowe lampki podkreślają magię zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, wprowadzając ludzi w radosny nastrój. Warto przygotować się wcześniej i znaleźć wyjątkowe przepisy na przepyszne ciasta, które zagoszczą na świątecznym stole i zachwycą gości. Poniżej przedstawione są propozycje prostych, ale wyjątkowo pysznych wypieków, których zapach i smak podkreśli domową, rodzinną atmosferę.
Świąteczny sernik o trzech wyjątkowych smakach. Eleganckie i oryginalne ciasto, o którym goście nie będą w stanie zapomnieć. Zaskocz wszystkich swoimi kulinarnymi zdolnościami! Potrzebne składniki:
- Ser twarogowy (1000 g)
- Budyń śmietankowy w proszku(4 łyżki)
- Jajka (4 sztuki)
- Cukier (150 g)
- Śmietana 18% (2 łyżki)
- Masło (70 g)
- Herbatniki (140 g)
- Mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)
- Masa kajmakowa (350 g)
- Masa makowa (150 g)
- Śmietanka 30% (30 g)
- Czekolada deserowa (90 g)
- Mleko (1 łyżka)
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest roztopienie masła oraz zmiksowanie herbatników na drobne kawałki. Następnie mieszamy rozdrobnione herbatniki z masłem i równo wykładamy je na dnie tortownicy. W ten sposób przygotowany spód wkładamy do lodówki na czas szykowania masy serowej.
- 900 g sera twarogowego dokładnie mieszamy z cukrem, jajkami, śmietaną 18% i proszkiem budyniowym. Przygotowaną masę dzielimy na cztery równe części w osobnych miskach.
- Teraz przyszła pora na stworzenie wielu smaków. Do pierwszej miski dodajemy 150 g masy kajmakowej, do drugiej miski czekoladę deserową roztopioną w śmietance 30%, do trzeciej miski dodajemy 100 g sera twarogowego i do ostatniej, czwartej miski masę makową i mąkę ziemniaczaną. Zawartość każdej miski dokładnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników.
- Pora na najbardziej czasochłonną część tworzenia pysznego wypieku. Wyjmujemy z lodówki tortownicę i na środek przygotowanego wcześniej spodu wylewamy zamiennie po 2 łyżki każdej utworzonej masy. Czynność powtarzamy do momentu opróżnienia wszystkich misek.
- Tak przygotowany sernik wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ciasto przez 70 minut w temperaturze 160 stopni. Już niedługo po domu rozniesie się przyjemny zapach wypieku. Na koniec zostało jedynie udekorowanie ciasta za pomocą 200 g masy kajmakowej wymieszanej z 1 łyżką mleka. Ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Tradycyjny sernik. Pyszne ciasto, które w wielu osobach budzi nostalgię i żywe wspomnienia. Potrzebne składniki:
- Masło (200 g)
- Mąka ziemniaczana (40 g)
- Cukier puder (330 g)
- Jajka (6 sztuk)
- Zmielony twaróg (1000 g)
- Kandyzowana skórka pomarańczowa (100 g)
- Śmietanka 36% (210 ml)
- Czekolada gorzka (100 g)
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności ubijamy cukier i masło na puszystą piankę. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji, stopniowo dodajemy żółtka, nie przestając mieszać.
- Do powstałej masy dokładamy zmielony twaróg i miksujemy aż do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i 170 ml śmietanki 36% i ponownie dokładnie miksujemy.
- Teraz przychodzi pora na stworzenie drugiej puszystej pianki, poprzez ubicie białek. Gotową piankę ostrożnie dodajemy do twarogowej masy i powoli mieszamy. Do masy dodajemy również 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.
- Tak powstałą masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy ją do rozgrzanego piekarnika. Przez 60 minut pieczemy ciasto w temperaturze 160 stopni. Po ostygnięciu ciasta przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, ozdabiamy je rozpuszczoną gorzką czekoladą wymieszaną z 40 ml śmietanki 36%. Na koniec posypujemy ciasto 20 g kandyzowanej skórki pomarańczy.
Świąteczne pierniczki. Podczas Świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć tych pysznych i aromatycznych przekąsek! Potrzebne składniki:
- Mąka pszenna (60 g)
- Miód (4 łyżki)
- Masło (30 g)
- Jajka (2 sztuki)
- Cukier (170 g)
- Mleko (50 ml)
- Soda oczyszczona (1 łyżka)
- Cytryna (1 sztuka)
- Cukier puder (20 g)
- Szczypta imbiru
- Szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
- Przygotowujemy stolnicę, na której mieszamy imbir, cynamon i mąkę. Do powstałej mieszanki dodajemy sodę, masło, cukier, miód i jedno jajko. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając ciepłe mleko.
- Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niego odpowiednie kształty za pomocą foremek do pierników.
- Gotowe formy kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe jajko roztrzepujemy za pomocą trzepaczki do jajek i powstałą masą smarujemy pierniki. Tak przygotowane pierniki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 8 minut.
- Na koniec mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny (uważamy na pestki!) i tworzymy w ten sposób gęsty lukier, którym udekorujemy pyszne pierniki.