Jakie wypieki świąteczne?
Ciekawostki

Jakie wypieki świąteczne?

0 komentarzy

Na ulicach i w witrynach sklepów pojawiają się pierwsze ozdoby świąteczne. Bombki, choinki i kolorowe lampki podkreślają magię zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, wprowadzając ludzi w radosny nastrój. Warto przygotować się wcześniej i znaleźć wyjątkowe przepisy na przepyszne ciasta, które zagoszczą na świątecznym stole i zachwycą gości. Poniżej przedstawione są propozycje prostych, ale wyjątkowo pysznych wypieków, których zapach i smak podkreśli domową, rodzinną atmosferę.

Świąteczny sernik o trzech wyjątkowych smakach. Eleganckie i oryginalne ciasto, o którym goście nie będą w stanie zapomnieć. Zaskocz wszystkich swoimi kulinarnymi zdolnościami! Potrzebne składniki:

  • Ser twarogowy (1000 g)
  • Budyń śmietankowy w proszku(4 łyżki)
  • Jajka (4 sztuki)
  • Cukier (150 g)
  • Śmietana 18% (2 łyżki)
  • Masło (70 g)
  • Herbatniki (140 g)
  • Mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)
  • Masa kajmakowa (350 g)
  • Masa makowa (150 g)
  • Śmietanka 30% (30 g)
  • Czekolada deserowa (90 g)
  • Mleko (1 łyżka)

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest roztopienie masła oraz zmiksowanie herbatników na drobne kawałki. Następnie mieszamy rozdrobnione herbatniki z masłem i równo wykładamy je na dnie tortownicy. W ten sposób przygotowany spód wkładamy do lodówki na czas szykowania masy serowej.
  2. 900 g sera twarogowego dokładnie mieszamy z cukrem, jajkami, śmietaną 18% i proszkiem budyniowym. Przygotowaną masę dzielimy na cztery równe części w osobnych miskach.
  3. Teraz przyszła pora na stworzenie wielu smaków. Do pierwszej miski dodajemy 150 g masy kajmakowej, do drugiej miski czekoladę deserową roztopioną w śmietance 30%, do trzeciej miski dodajemy 100 g sera twarogowego i do ostatniej, czwartej miski masę makową i mąkę ziemniaczaną. Zawartość każdej miski dokładnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników.
  4. Pora na najbardziej czasochłonną część tworzenia pysznego wypieku. Wyjmujemy z lodówki tortownicę i na środek przygotowanego wcześniej spodu wylewamy zamiennie po 2 łyżki każdej utworzonej masy. Czynność powtarzamy do momentu opróżnienia wszystkich misek.
  5. Tak przygotowany sernik wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ciasto przez 70 minut w temperaturze 160 stopni. Już niedługo po domu rozniesie się przyjemny zapach wypieku. Na koniec zostało jedynie udekorowanie ciasta za pomocą 200 g masy kajmakowej wymieszanej z 1 łyżką mleka. Ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Zobacz także:  Udka kurczaka duszone w winie

Tradycyjny sernik. Pyszne ciasto, które w wielu osobach budzi nostalgię i żywe wspomnienia. Potrzebne składniki:

  • Masło (200 g)
  • Mąka ziemniaczana (40 g)
  • Cukier puder (330 g)
  • Jajka (6 sztuk)
  • Zmielony twaróg (1000 g)
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa (100 g)
  • Śmietanka 36% (210 ml)
  • Czekolada gorzka (100 g)

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności ubijamy cukier i masło na puszystą piankę. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji, stopniowo dodajemy żółtka, nie przestając mieszać.
  2. Do powstałej masy dokładamy zmielony twaróg i miksujemy aż do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i 170 ml śmietanki 36% i ponownie dokładnie miksujemy.
  3. Teraz przychodzi pora na stworzenie drugiej puszystej pianki, poprzez ubicie białek. Gotową piankę ostrożnie dodajemy do twarogowej masy i powoli mieszamy. Do masy dodajemy również 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.
  4. Tak powstałą masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy ją do rozgrzanego piekarnika. Przez 60 minut pieczemy ciasto w temperaturze 160 stopni. Po ostygnięciu ciasta przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, ozdabiamy je rozpuszczoną gorzką czekoladą wymieszaną z 40 ml śmietanki 36%. Na koniec posypujemy ciasto 20 g kandyzowanej skórki pomarańczy.

Świąteczne pierniczki. Podczas Świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć tych pysznych i aromatycznych przekąsek! Potrzebne składniki:

  • Mąka pszenna (60 g)
  • Miód (4 łyżki)
  • Masło (30 g)
  • Jajka (2 sztuki)
  • Cukier (170 g)
  • Mleko (50 ml)
  • Soda oczyszczona (1 łyżka)
  • Cytryna (1 sztuka)
  • Cukier puder (20 g)
  • Szczypta imbiru
  • Szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowujemy stolnicę, na której mieszamy imbir, cynamon i mąkę. Do powstałej mieszanki dodajemy sodę, masło, cukier, miód i jedno jajko. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając ciepłe mleko.
  2. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niego odpowiednie kształty za pomocą foremek do pierników.
  3. Gotowe formy kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe jajko roztrzepujemy za pomocą trzepaczki do jajek i powstałą masą smarujemy pierniki. Tak przygotowane pierniki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 8 minut.
  4. Na koniec mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny (uważamy na pestki!) i tworzymy w ten sposób gęsty lukier, którym udekorujemy pyszne pierniki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*