Jajko w koszulce jest to jajko gotowane bez skorupki w wodzie przez 3 min na wolnym ogniu, do momentu, aż białko się zetnie, a jednocześnie żółtko będzie płynne. Woda powinna być lekko osolona z dodatkiem octu. Proporcje to 2 łyżki 10 % octu na 1 litr wody. Wykonuje się je na dwa sposoby. Pierwszym jest wybicie surowego jajka na mały talerzyk i wylać na wrzątek nad powierzchnią wody. Drugim jest wylewanie jajek z małych filiżanek do centrum wiru wytworzonego we wrzątku za pomocą łyżki. Jajko w koszulce jest łatwe w przygotowaniu oraz pyszne i pożywne. Idealnie nadaje się na szybkie śniadanie, które można spożywać samodzielnie lub z dodatkiem pieczywa i ulubionych warzyw np. rzodkiewki, pomidora czy ogórka.
Jajko w koszulce – dodatkowe informacje i ciekawostki
Jajko w koszulce znane jest również jako jajko poszetowe jest dobrym sposobem na przygotowanie jajka w sposób lekkostrawny. Ciekawostką jest fakt, że jego nazwa wzięła się od białka, które po ścięciu tworzy koszulkę dla płynnego żółtka. Z pozoru wykonanie takiego jajka w koszulce może wydawać się proste, lecz aby tak było trzeba zwrócić uwagę na kilka kwestii. Po pierwsze jajko, którego użyjemy powinno być Zimne, prosto z lodówki, ponieważ żółtko będzie wtedy płynne.
Po drugie musi być świeże, aby białko mogło się odpowiednio ściąć i otoczyć swą strukturą żółtko. Ciekawostką jest fakt, że jeżeli tradycyjny sposób zrobienia tego dania sprawia nam trudność, możemy zrobić ją w inny sposób. Mianowicie dzięki użyciu foliowej sakiewki, którą dość często szefowie kuchni też używają. Wygląda to tak, że jajko wlewamy do woreczka, uważając aby nie dostało się zbyt wiele powietrza, szczelnie zamykamy i gotujemy go przez ok. 2 min w sakiewce. Największą zaletą takiego gotowania jest to, że jajko wygląda estetycznie i ma regularny oraz apetyczny kształt. Z jajkiem w koszulce dobrze komponują się grillowane lub pieczone warzywa takie jak: cukinia, bakłażan czy papryka.
Podsumowując, jajko w koszulce to świetny pomysł na zdrowy i pyszny dodatek lub danie.