Grillowana kukurydza to pyszny dodatek do dań mięsnych, ryb, pieczonych ziemniaków lub jako szybka przekąska. Jest idealnie słodka, aromatyczna i chrupiąca. Idealnie komponuje się z masłem i ziołami lub sosem majonezowym, paprykowym czy guacamole. Dobra kukurydza powinna być świeża, niezbyt duża i musi mieć miękkie, soczyste ziarna. Ponadto trzeba zaznaczyć, że przepis na nią jest banalnie prosty i nie wymaga specjalnego przygotowania. Z powodzeniem zrobimy ją na każdym rodzaju grilla: gazowym, elektrycznym czy węglowym. Poza sezonem można przygotować ją także na specjalnej, rozgrzanej patelni grillowej żeliwnej lub ze stali nierdzewnej. Grillowana kukurydza nie jest w Polsce popularna, lecz warto jednak spróbować, ponieważ jest to naprawdę smaczna przekąska.
Grillowana kukurydza – dodatkowe informacje
Istnieją aż trzy sposoby grillowania kukurydzy: w liściach, folii aluminiowej oraz grillowana w liściach po uprzednim podgotowaniu. Pierwsza wersja polega na odgięciu lekko liści, opłukaniu całej kolby i namoczeniu jej w ciepłej wodzie na 30 min. Następnie należy położyć ją na ruszcie i piec przez 20 min, co jakiś czas obracając.
Druga wersja jest najbardziej wybieraną wersją przez ludzi. Polega na dokładnym umyciu, obraniu z liści i nitek, posmarowaniu odrobiną masła oraz posypaniu solą. Owinąć szczelnie folią i piec na ruszcie przez ok. 15 min. W ostatniej wersji należy gotować kukurydzę w osolonej wodzie przez 10 min i po tym czasie dokładnie posolić i położyć na rozgrzanym ruszcie na 15 min. Warto sięgnąć po to warzywo, ponieważ ma mnóstwo witamin i minerałów. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, D, E i K oraz potas, sód, magnez i wapń. Jest dość kaloryczna.
Zdecydowanie warto wprowadzić ją do swojej diety, ze względu na liczne zalety zdrowotne. Trzeba zaznaczyć, że sezon na kukurydzę jest bardzo krótki, ponieważ trwa tylko w sierpniu i we wrześniu. Polecana jest osobom, które mają niedobory minerałów w organizmie. Ciekawostką jest fakt, że uprawa tej rośliny nie jest możliwa we wszystkich strefach klimatycznych, ponieważ nie znosi przymrozków i dużych opadów.