Wiele osób uważa, że pomijanie śniadania nie jest niczym złym, ale są też tacy, którzy sądzą, że nie powinno się tego robić za nic w świecie. Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest najważniejszy, ponieważ jest to najbardziej energetyczny posiłek w ciągu dnia. Jeśli należysz do osób, które nie mają czasu zjeść czegoś przed wyjściem z domu, lub jeśli niedawno dołączyłeś do grona zwolenników postu przerywanego, możesz się zastanawiać: jak źle jest nie jeść śniadania?
Musisz włożyć coś do żołądka.
Ważne jest, aby rano podkręcić metabolizm, wkładając coś do żołądka, ale najważniejsze jest, aby podczas śniadania wybierać odpowiednie potrawy. Istnieje ogromna różnica między przeładowaną miską słodzonych płatków śniadaniowych a zbilansowanym posiłkiem złożonym z chudego białka, zdrowych tłuszczów i owoców bogatych w błonnik. W rzeczywistości celem porannego odżywiania powinno być wybieranie pożywnych produktów, które pozwolą Ci poczuć się sytym i zadowolonym, tak abyś nie głodował przed obiadem.
Spożywanie pokarmów o niskiej zawartości glikemii sprawia, że odpowiedź insuliny jest automatycznie bardziej kontrolowana, a organizm dłużej przyswaja składniki odżywcze. Zastanów się, co się dzieje, gdy wypijesz kieliszek wina na pusty żołądek. Alkohol działa szybko, prawda? Jeśli jednak wino połączy się z orzechami i serem, a nawet z pełnym posiłkiem, jego działanie jest słabsze, ponieważ wchłania się wolniej. To samo dzieje się, gdy podczas śniadania łączymy pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu i błonnika, takie jak ekologiczne masło i płatki owsiane. Odpowiedź insulinowa jest nieco zmniejszona.
Niejedzenie obniża poziom cukru we krwi.
Niejedzenie obniża poziom cukru we krwi, co prowadzi do niespokojnych myśli, które w 90% przypadków prowadzą do nadmiernego spożycia cukru. Wpływa to na poziom insuliny i masę ciała, narażając cię na poważne problemy zdrowotne, jeśli stanie się to powszechną praktyką.
Jeśli nie stosujesz konkretnego i spójnego planu żywieniowego, pomijanie śniadania może uruchomić negatywny cykl zachcianek żywieniowych, który będzie trwał przez cały dzień. Gdy raz zaspokoisz potrzebę jedzenia, będziesz nadal odczuwać pragnienie spożywania innych pokarmów, z których większość nie jest dla Ciebie dobra.
Jeśli nie jesteś głodny, nie powinieneś jeść śniadania.
Wiele osób, które nie przepadają za śniadaniami, argumentuje: Ale ja nie jestem głodny! Dlaczego miałbym jeść? Odpowiedź? Właściwie nie powinieneś. Nie szkodzi, jeśli nie jesz nic zaraz po przebudzeniu, ale ważne jest, abyś zjadł coś w ciągu dwóch do trzech godzin od rozpoczęcia dnia. To toruje drogę do stabilnego zdrowia jelit poprzez rozruszanie układu trawiennego, a także sygnalizuje metabolizmowi, by ruszył do przodu.
Jeśli jednak nigdy nie masz ochoty na poranny posiłek, a wykluczyłeś przyczyny omówione powyżej, warto porozmawiać z lekarzem lub dietetykiem, ponieważ może to oznaczać zaburzenia równowagi hormonalnej, które wymagają uwagi.
Czy praktykujesz przerywany post?
Przerywany post powoduje, że organizm przestawia się na odczuwanie głodu tylko w określonych porach dnia. Korzyści? Stosując długie okresy postu (zwykle 12-16 godzin), możesz zacząć kontrolować swoje zachcianki, co pomoże ci dokonywać zdrowszych wyborów i ewentualnie schudnąć.
Osoby stosujące się do tej zasady często przestają jeść około godziny 20.00 i nie zaczynają jeść aż do południa następnego dnia. Oznacza to, że obiad będzie większym posiłkiem, który najlepiej składa się z obfitej kombinacji warzyw, białka, zdrowych tłuszczów i zrównoważonych węglowodanów. Kluczem jest konsekwencja, tzn. stosowanie tego samego schematu każdego dnia i bardzo świadome wybieranie posiłków.