To jeden z niewielu serów, który można położyć na grillu i opiec. Nadaje się też jako dodatek do sałatki lub hamburgera. Spróbuj, to hit na lato!
Przysmak z mleka. Ser halloumi dawniej robiło się z mleka owczego lub koziego, ale obecnie częściej wytwarza się go z krowiego. Dodaje się do niego podpuszczkę, a po całym procesie produkcji również miętę. Przechowuje się go w solance, dlatego ma łagodny słony smak. Jest elastyczny i lekko skrzypi w trakcie gryzienia. Ma zwartą konsystencję, więc łatwo go pokroić i się nie kruszy.
Pełen możliwości. Najlepszy jest ze świeżymi lub pieczonymi warzywami, wtedy dopełnia ich smak. Świetny jest także z szynką dojrzewającą i jajkami sadzonymi albo na miękko. Można nim zastąpić mozzarellę oraz parmezan w pizzy i zapiekance. Jedzony na surowo jest delikatny, po podgrzaniu staje się bardziej wyrazisty.
Dobre wnętrze. Ser halloumi to doskonały składnik dla tych, którzy są aktywni fizycznie, bo zawiera dużo białka, potrzebnego mięśniom. To również źródło wzmacniającego kości wapnia oraz magnezu, poprawiającego pracę mózgu. W porcji tego sera są witaminy A, D, E, K oraz z grupy B. Jednak osoby, które kontrolują wagę lub mają wysoki cholesterol, powinny jeść halloumi w umiarkowanych ilościach, bo ma aż 43% tłuszczu i jest dość kaloryczny.
Sałatka:
- 200 g sera halloumi
- 1/2 pomarańczy
- kilka rzodkiewek
- 2 garści miksu sałat
- 1/2 łodygi selera naciowego
- odrobina koperku
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
Ser pokrój w plastry. Usmaż na suchej patelni, aż ser zbrązowieje. Odłóż, by wystygł. Do salaterki włóż sałatę, pokrojone na ćwiartki rzodkiewki, posiekane koperek i seler oraz cząstki pomarańczy. Zrób dressing: Połącz oliwę, sok z cytryny i ten, który wycieknie z pomarańczy oraz miód. Polej sałatkę i wymieszaj. Dodaj halloumi.
Wegeburger:
- 4 bułki do hamburgerów
- 1 czerwona cebula
- 4 liście sałaty
- 200 g sera halloumi
- 1 pomidor
- świeży tymianek lub inne zioła
- Sos czosnkowy:
- mały jogurt naturalny
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Przygotuj sos czosnkowy. Do jogurtu wyciśnij przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Ser halloumi pokrój w plastry. Usmaż na suchej gorącej patelni z obu stron, aż zbrązowieje. Bułki przetnij na pół i też podgrzej na patelni od wewnętrznej strony. Na spodniej stronie bułki rozsmaruj trochę sosu. Połóż sałatę, 2 plastry sera, po plastrze cebuli i pomidora. Polej łyżeczką sosu, włóż tymianek i przykryj górą bułki.
Szaszłyki warzywne
- 200 g sera halloumi
- zielona, czerwona i żółta papryka
- pomidorki koktajlowe
- świeży rozmaryn, pieprz
oliwa do skropienia, sól - rukola do podania
Papryki oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój na kawałki o boku 3 cm. Ser potnij w kostkę wielkości papryki. Na wilgotny patyk do szaszłyków nabij na przemian w dowolnej kolejności: kawałki papryk, sera, pomidorki. Obsyp posiekanymi igłami rozmarynu, solą i pieprzem. Opiecz na grillu. Skrop delikatnie oliwą. Podawaj z rukolą.