Chlebek naan jest to płaski chleb drożdżowy wykonywany z białej mąki i ma kształt dużej kropli. Pieczony jest w specjalnym cylindrycznym piecu o nazwie tandoor. Znany jest głównie w kuchni indyjskiej, irańskiej, Azji Zachodniej, południowej i środkowej, na Karaibach oraz w Birmie. Podaje się go zazwyczaj z czosnkiem, cebulą, sezamem, warzywami, serem, czy też z jagnięciną. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do curry, zup, sosów, sałatek lub dipów i różnych smarowideł takich jak hummus czy masło. Można go również zjadać solo. Chlebek naan jest bardzo popularny na całym świecie i jest kilka sposobów jego przyrządzania, ponieważ w każdym kraju wypieka się go trochę inaczej oraz inaczej podaje. Ponadto pięknie wyrasta, nadyma się jak bańka, jest miękki i sprężysty ze względu na użycie jogurtu do jego wykonania. Ponadto chlebek ten jest pyszny i prosty do wykonania.
Chlebek naan – ciekawostki i porady
Z racji tego, że nikt w domu nie posiada pieca tandoor to chlebek naan można upiec w domowym zaciszu na własnej patelni. Najlepsza do tego będzie patelnia żeliwna, ponieważ równomiernie rozprowadza ciepło po całej powierzchni i bardzo mocno się rozgrzewa. Można je wykonać również w piekarniku.
Ważnym elementem przygotowywania tego chlebka jest porządne wyrobienie ciasta. Musi być elastyczne i mięciutkie. Najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu zarówno na ciepło lub na zimno. Chlebek naan charakteryzuje się sporą zawartością błonnika, magnezu, białka, witaminy B6 i E oraz dawkę potasu. Podsumowując, chlebek naan odznacza się fantastycznym smakiem, oryginalnym wyglądem i niezwykle delikatną i puszystą strukturą. Idealnie sprawdzi się w każdym towarzystwie, zarówno słodkim, jak i słonym. Ponadto jest bardzo sycący dlatego z pewnością zastąpi ryż czy ziemniaki.
Ze względu na szybkość wykonania i poświęcenie małej ilości czasu do zrobienia chlebka, można go przygotowywać niezwykle często, tak jak w indyjskiej kuchni. Tam gospodynie wykonują świeże pieczywo każdego dnia, a czasem nawet kilka razy w ciągu doby do różnych posiłków.