Bozbasz to inaczej rodzaj gulaszu ormiańskiego, który jest tradycyjną zupą w kuchni gruzińskiej. Jest bardzo sycący, pełen warzyw takich jak: ziemniaki, bakłażan, papryka oraz cebula oraz mięsa głównie baraniego, ale można znaleźć także jagnięcinę i mięso wołowe. Ważnym dodatkiem jest również użycie zieleniny: koperku, kolendry, pietruszki czy bazylii. Aby wzbogacić smak potrawy można dodać do niej śmietanę lub jogurt naturalny. Tradycyjnie zupa ta podawana jest z lawaszem, czyli chlebkiem, który moczy się w tej zupie. Gulasz ormiański jest dobrą propozycją na obiad w gronie rodziny oraz w sezonie zimowym, kiedy to potrzebujemy rozgrzania. Ze względu na region bozbasz może różnić się od siebie składnikami i konsystencją.
Bozbasz – ciekawostki
Ciekawostką jest fakt, że słowo bozbasz składa się z dwóch wyrazów “boz” czyli szara i “basz” czyli głowa, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza “szara głowa” i nawiązuje to do szarozielonego koloru tego dania. Tą zupę podaje się w głębokim talerzu i posypuje posiekaną natką pietruszki. Można przyrządzić ją w wersji letniej z dodatkiem papryki i okry, czyli rośliny zielnej oraz zimowej z dodatkiem większej ilości suszonych owoców.
Ponadto w Erywaniu do bozbaszu dodaje się jabłka, w Wagharszpacie suszone śliwki, a w Sisian suszone morele. Wykonanie tego gulaszu jest bardzo proste, więc każdy sobie z nim doskonale poradzi. To idealne danie dla osób, które chcą zdrowo się odżywiać. Kaloryczność nie jest wysoka, ale za to poziom sytości jest bardzo duży. Tak dobrze przygotowana zupa gulaszowa zawiera wszystko, czego potrzebuje nasz organizm. Warzywa są źródłem węglowodanów, mięso dostarcza białka oraz tłuszczu, a olej tłuszczu. Posiada średni indeks glikemiczny.
Jeśli chcemy, aby bozbasz szybciej się ugotował wystarczy mięso pokroić przed gotowaniem. Jeśli natomiast ma być płynny wystarczy dodać więcej wody, a gdy gęsty to trzeba zagęścić go dłuższym gotowaniem lub większą ilością składników. Podsumowując, gulasz ormiański jest bardzo pożywny, pyszny i pięknie wygląda, gdy podamy go na talerz.