Każda dieta uznawana za zdrową powinna zawierać szeroką gamę bogatych w składniki odżywcze pokarmów i składników z pięciu głównych grup: oleje i tłuszcze, nabiał i mąka, warzywa i owoce, mięso i jaja oraz zboża. Wszystkie one dostarczają nam potrzebnych witamin i minerałów, jak również energii do codziennego życia. Nie wystarczy jednak dobrze się odżywiać; jeśli chcemy być w formie, musimy połączyć zdrową dietę z regularnymi ćwiczeniami. Ważne jest również, aby mieć dobrą rutynę snu. Ale przejdźmy do rzeczy, jak zadbać o swoją sylwetkę i czerpać przyjemność z jedzenia? Zwróć uwagę i przygotuj swoją listę zakupów, aby zrobić to pyszne tygodniowe menu.
Dzień 1.
Śniadanie: mówi się, że jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i jest to spożycie żywności, która przygotowuje nas do stawienia czoła naszej rutynie w najlepszy możliwy sposób. Kromka razowego tosta z serkiem śmietankowym i odrobiną słodyczy z odrobiną miodu jest nie tylko super smaczna, ale również jest zdrową opcją na rozpoczęcie dnia z hukiem. Towarzyszyć mu sok pomarańczowy, a jeśli jesteś kimś, kto potrzebuje kofeiny, jak ja, aby rozpocząć dzień, najlepszą alternatywą jest czarna herbata. Możesz również zdecydować się na format brytyjski i wymieszać ten napar z odrobiną odtłuszczonego mleka.
W połowie poranka: zrób sobie przerwę w ciągu dnia pracy, aby zjeść kawałek owocu i garść orzechów, pomoże Ci to uniknąć głodu podczas lunchu.
Obiad: wok z duszonymi warzywami, do tego tacos z kurczaka i porcja quinoa i to wszystko.
Przekąska: ponownie, unikniemy przyjścia głodnym na kolację dzięki małej przekąsce, co powiesz na tost z indyka z jogurtem greckim?
Kolacja: sałatka z awokado z plastrami wędzonego łososia, do tego jajecznica i cukinia. A na deser? Kawałek ulubionego owocu.
Dzień 2.
Śniadanie: szklanka półtłustego mleka, z domowym biszkoptem owsiano-jajecznym na boku.
W połowie poranka: tost ze świeżym serem i miodem lub dżemem oraz szklanka świeżego soku.
Obiad: grillowany filet rybny z różnymi gotowanymi warzywami, takimi jak grzyby, dzikie szparagi i cukinia.
Przekąska: miska zwykłego jogurtu zmieszanego z owocami i płatkami zbożowymi,
Kolacja: zakończ dzień na wysokim poziomie omletem warzywnym z grillowanymi kotletami z indyka. Na koniec dodajemy półtłusty jogurt grecki.
Dzień 3.
Śniadanie: sałatka z mieszanych owoców, z bananem, truskawkami i kiwi, posłodzona odrobiną miodu i wymieszana z orzechami i płatkami owsianymi. Do picia, filiżanka herbaty, najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia.
W połowie poranka: kawałek soczystego owocu i garść orzechów i to wszystko.
Obiad: brązowy ryż z pieczarkami, a na deser niskotłuszczowy jogurt z kawałkami owoców.
Przekąska: batonik zbożowy i szklanka naturalnego soku.
Kolacja: krem z warzyw sezonowych i filet z morszczuka z pieczonymi ziemniakami i cebulką.
Dzień 4.
Śniadanie: smoothie bananowe z mlekiem migdałowym i nasionami chia da Ci energię, której potrzebujesz na początek dnia.
W połowie poranka: tost z tuńczykiem i jajko na twardo.
Obiad: Burger szpinakowy na talerzu z domowym hummusem z ciecierzycy, w towarzystwie pysznego kebaba z białego sera i pomidorków koktajlowych.
Przekąska: zwykły jogurt z płatkami zbożowymi i orzechami.
Kolacja: placek dyniowo-szpinakowy z ciastem razowym, a na zakończenie dnia kawałek sezonowego owocu.
Dzień 5.
Śniadanie: domowe naleśniki z owocami i odrobiną miodu, a na początek czarna herbata z mlekiem.
W połowie poranka: tost z serkiem śmietankowym i indykiem oraz szklanka świeżego soku.
Obiad: fasolka szparagowa z mięsem mielonym i domowym sosem pomidorowym, na deser zwykły jogurt.
Przekąska: tost z awokado i jajko sadzone.
Kolacja: zupa detoks z brokułów i porów, a następnie grillowany indyk z zielonymi szparagami. Następnie zakończ kolację miseczką jogurtu z jagodami i płatkami zbożowymi.
Dzień 6.
Śniadanie: smoothie truskawkowe lub z innych owoców sezonowych z mlekiem owsianym i dwoma lodami, do tego kawałek domowego ciasta biszkoptowego.
W połowie poranka: garść orzechów i kawałek owocu.
Obiad: sałatka makaronowa z zielonymi kiełkami, pomidorem, kawałkami indyka, czarnymi oliwkami i awokado.
Przekąska: tost z serkiem śmietankowym z łososiem i awokado oraz szklanka naturalnego soku.
Kolacja: pizza z mąki pełnoziarnistej (w miarę możliwości domowej roboty) z ulubionymi warzywami i chudym serem. Na zakończenie sałatka owocowa z ulubionych owoców sezonowych.
Dzień 7.
Śniadanie: tost razowy z pomidorem i indykiem oraz szklanka świeżego soku pomarańczowego.
W połowie poranka: ulubiona herbata z kawałkiem owocu.
Obiad: domowej roboty lasagne warzywna bez makaronu, używając cienkich plasterków cukinii jako arkusza. Bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne.
Przekąska: domowy hummus z marchewką, selerem naciowym, zieloną papryką i pomidorkami cherry.
Kolacja: arbuzowe gazpacho i grillowany łosoś z tłuczonymi ziemniakami. Na deser nie ma nic lepszego niż małe smoothie z ulubionych owoców.
Jest to tylko prosty pomysł na tygodniowe menu, dania można dostosować do indywidualnych gustów i osobistych ograniczeń dietetycznych. Można go również modyfikować w zależności od potrzeb żywieniowych.