Zupa cebulowa to specjalność kuchni francuskiej, którą przygotowuje się na bazie wywaru mięsno-warzywnego lub warzywnego z dodatkiem smażonej cebuli. Cały sekret tkwi w głównym składniku, czyli cebuli. Należy uważać, aby nie była ona za bardzo przyrumieniona, ponieważ powinna być miękka i naturalnie słodka. Dzięki cebuli smak zupy jest łagodny, lekko słodki i aromatyczny. Najlepiej smakuje podawana z pszennymi grzankami i warstwą startego sera. Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny na chłodne i pochmurne dni. Zupa cebulowa jest pyszna, pożywna, rozgrzewająca i przede wszystkim bogata w wiele cennych wartości odżywczych. Ponadto jest prosta w przygotowaniu i powstaje z kilku prostych i łatwo dostępnych składników.
Zupa z cebuli – ciekawostki
Zupa z cebuli była serwowana we Francji już w XVI wieku. Na początku była prostą potrawą francuskiej biedoty. Gotowano ją w wodzie z dodatkiem soli, do momentu, aż całkowicie się rozpuści i zagęści zupę. We Francji zyskała tak dużą popularność że serwowano ją dosłownie wszędzie, w każdym miejscu gdzie tylko było to możliwe. Zupa cebulowa zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, C i E, składniki mineralne takie jak: żelazo, magnez, potas, mangan, fluor, siarkę, wapń oraz fosfor, a także kwas foliowy, flawonoidy i fruktany. Ma działanie przeciwzapalne, reguluje poziom cukru we krwi, oczyszcza drogi oddechowe oraz redukuje objawy towarzyszące przeziębieniu i grypie.
Ponadto działa antybiotycznie i antybakteryjnie, oczyszcza organizm z toksyn, zwalcza pasożyty jelitowe, pomaga w walce z nadciśnieniem oraz usuwa nadmiar złego cholesterolu. Cebula znana jest również ze swojego działania wykrztuśnego i uśmierzającego kaszel. Ciekawostką jest fakt, że zupę tą najpierw się gotuje, a potem zapieka w piekarniku z serem. Zupę cebulową powinno podawać się w żaroodpornych kokilkach, ułożyć na wierzchu kilka grzanek, posypać serem i zapiec razem z zupą.
Podsumowując, jest to bardzo smaczna zupa, która przypadnie do gustu z pewnością wszystkim, którzy jej spróbują. Ze względu na stopień łatwości nawet początkujący kucharz będzie w stanie sobie z nią poradzić i oczarować swoich gości.