Zupa garbure
Kuchnia Francuska, Przepis, Zupa

Zupa garbure

Cooks in 2 Hours, 30 Minutes Difficulty Easy 0 comments

Zupa garbure jest to klasyczna mięsno-warzywna wiejska zupa z Béarn, Gaskonii i kraju Basków, która przypomina gulasz. Tradycyjnie przygotowywana była na bazie kapusty i konfitury z gęsi, a współcześnie powstaje z szynką, serem i czerstwym chlebem. Istnieje wiele wersji tej zupy w zależności od regionu, pory roku i upodobań gospodyni. Sprawdza się zwłaszcza zimą, ale można gotować ją przez cały rok zmieniając zestaw warzyw zależnych od pory roku. Trzeba pamiętać, że jest tym lepsza im więcej w niej składników i im dłużej się gotuje na wolnym ogniu. Powinna być tak gęsta, że łyżka w niej staje. Garbure jest smaczna, pożywna, rozgrzewająca i sycąca.

Zupa garbure

Autor przepisu: Leon Lange
5.0 od 1 głos
Danie: Zupa garbureKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

2

godz. 
Kalorie

285

kcal

Przygotowywana na bazie kapusty i konfitury z gęsi, a współcześnie z szynką, serem i chlebem. Wiele wersji w zależności od gospodyni.

Tryb gotowania

Ekran nie wygasza się pozwalajac gotować

Składniki:

  • 2 konfitowane kacze udka lub z kurczaka

  • 1 kawałek boczku

  • 1 łyżka kaczego lub gęsiego tłuszczu lub smalec

  • 20 liści kapusty włoskiej

  • 200 g fasoli do wymoczenia drobnej

  • 5 ziemniaków

  • 5 rzepek

  • Kilka marchewek

  • 1 por

  • gałązka tymianku

  • 2 liście laurowe

  • sól

  • pieprz

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

  • Dzień wcześniej wstawić fasolę do namoczenia.
  • W pierwszej kolejności warzywa obrać, pokroić na grubsze kawałki, kapustę poszatkować, a pora i cebulę pokroić na cienkie talarki.
  • Następnie do dużego rondla wrzucić mięso, namoczoną fasolę, liść laurowy i tymianek, zalać 2,5 l wody i zagotować. Trzymać na ogniu 45 min.
  • Na smalcu na bardzo delikatnym ogniu podsmażyć cebulę, porą, marchew i kawałki rzepek w taki sposób, aby delikatnie się zaszkliły. Dodać do rondla z mięsem i fasolą i gotować przez kolejne 30-40 min. Wedle uznania przyprawić do smaku solą.
  • Jeżeli fasola zaczyna dochodzić to należy dodać pokrojone i obrane ziemniaki. Po 15 min Po wrzuceniu ziemniaków dodać pokrojoną kapustę. Po zdjęciu z ognia wyjąć z zupy kacze udka i obrać kości z mięsa i mięso wrzucić z powrotem do zupy.
  • Na koniec jeśli zupa trochę przestygnie można zdjąć tłuszcz i zagęścić ją poprzez ubranie sporej chochli zupy i zmiksowanie jej że startym w moździerzu ząbkiem czosnku.
Zobacz także:  Banana split

Dołącz do nas

Śledź PychaMniam na Facebooku

Zupa garbure – ciekawostki i informacje dodatkowe

Ciekawostką jest fakt, że tradycyjnie do tej zupy pije się wino. Często posiłek kończy się tradycyjnym chabrotem, czyli takim zwyczajem, który opiera się na zmieszaniu pół kieliszka czerwonego wina z płynem pozostałym na dnie miski po zjedzeniu stałej zawartości i spożyciu. Garbure było to codzienne pożywienie gaskońskiego chłopstwa. Opiera się na długim gotowaniu warzyw i zazwyczaj mięs konserwowanych. Dodatkiem do kapusty mogą być: bób świeży, groszek cukrowy, por, ziemniaki, groch, cebula, marchew, seler, kalarepa a nawet kasztany.

Przygotowanie tego rodzaju gulaszu jest stosunkowo proste, ale trzeba pamiętać o kolejności w jakiej będziemy dodawać kolejne składniki, ponieważ jest to bardzo ważne, bo inaczej wyjdzie mało apetyczna ciapa. Jednym z głównych składników tej zupy jest kacza lub gęsia nóżka peklowana w specjalny sposób. Polega to na tym, że lekko podsmażone nóżki zanurza się w tłuszczu, w którym są one pozostawione do momentu, aż ostygną. Jest to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności, która pozwala na przechowywanie jej przez wiele miesięcy.

Podsumowując, zupa garbure jest ciekawa, smaczna i aromatyczna. Śmiało można stwierdzić, że to danie będące zupą wieśniaków z czasem trafiło na salony, ze względu na swoją wyjątkowość. Warto przygotować tą pyszna zupę w swojej kuchni i podzielić się nią ze znajomymi.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*