Odżachuri jest to popularna gruzińska potrawa, składająca się z mięsa wieprzowego, papryki, cebuli, ziemniaków. Ma wiele wersji i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. W każdym gruzińskim domu przygotowuje się tą potrawę nieco inaczej, bazując na podobnych składnikach, ale zmieniając kompozycję. Jeżeli preferujemy kuchnię wegetariańską, można odżachuri przygotować z grzybami zamiast mięsa. Danie to jest bardzo aromatyczne i niezwykle sycące. Idealnie nadaje się na obiad czy kolację dla całej rodziny. Smakuje najlepiej od razu po przygotowaniu. Odżachuri jest łatwą i banalnie prostą do przygotowania potrawą jednogarnkową.
Odżachuri – podsumowanie i ciekawostki
Gruzińskie słowo “odżachuri” w dosłownym tłumaczeniu oznacza “rodzinny”. Zgodnie z tą etymologią to słynne danie ma nasycić jak najwięcej osób. Kuchnia gruzińska słynie z prostoty. Podczas gotowania kierują się dwiema zasadami takimi jak: danie ma być łatwe do przyrządzenia i musi być sycące. Najważniejsze w tym daniu jest mięso w większości wieprzowina. Natomiast ziemniaki stanowią jego bazę, cebula daje nieco ostrości a pomidory tworzą, po długim gotowaniu pyszny sos, który otula resztę składników.
Odżachuri świetnie komponuje się z chlebem, ponieważ w Gruzji używa się go do wszystkiego oraz klasycznymi gruzińskimi sosami takimi jak: tkemali ze śliwek czy adżika czyli ostra pasta pomidorowo-paprykowa. Danie to dostarcza do organizmu dość dużo kalorii, dlatego syci na długie godziny. Ponadto może stanowić samodzielne danie lub barwny element stołu podczas imprez. Idealnie sprawdzi się na zimowe dni. Przed podaniem można udekorować je pestkami granatu lub świeżą kolendrą i podawać w towarzystwie półwytrawnego czerwonego wina. Gruzini popijają je czaczą, czyli destylatem z winogron własnej roboty. W Gruzji panuje zasada, że każdy mężczyzna powinien produkować swój alkohol.
Podsumowując, odżachuri to danie rozgrzewające, ciężkie, kaloryczne i tłuste. Jednak warto go spróbować, ponieważ pachnie obłędnie, smakuje rewelacyjnie i trudno się mu oprzeć. Ponadto, dzięki temu, że jest kolorowe świetnie prezentuje się na stole. Jest to potrawa, która z pewnością spodoba się wszystkim miłośnikom dań jednogarnkowych.