W rzeczywistości cukier jest szkodliwy tylko w nadmiarze. Podobnie jak białka i tłuszcze. Po prostu jest smaczny i lekkostrawny, więc przyjemniejsze i łatwiejsze jest oddawanie się nim. Oto jak możesz zastąpić cukier, jeśli chcesz go ograniczyć.
Nie każdy cukier jest zły
Każdy cukier to energia. Węglowodany, w tym cukier, są naszym źródłem energii. Musimy jednak zdać sobie sprawę, że owoc czy batonik czekoladowy może dostarczyć równej energii, ale nie przynieść żadnych korzyści.
O szkodliwości cukru zaczęto mówić, gdy zaczęto publikować badania dotyczące nadmiernego spożycia cukru i ryzyka chorób serca. Jeśli ponad 10% diety ma cukier, ryzyko wzrasta do 38%. W rzeczywistości pytanie o cukier jest zbyt ogólne, aby dać jednoznaczną odpowiedź. Wszystko zależy od tego, o jakim cukrze mowa i w jakiej ilości.
Naturalny cukier jest zdrowy i polecany przez dietetyków
Naturalny cukier to ten zawarty w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Zawierają mniej cukru, więcej witamin, a warzywa i owoce także błonnik. To również węglowodany, które nie są trawione przez organizm. Udowodniono, że im więcej błonnika spożywasz, tym niższy będzie poziom cukru we krwi i cholesterolu całkowitego. Jeśli są one wyższe od normy, to ryzyko rozwoju cukrzycy i blaszek cholesterolowych w naczyniach krwionośnych jest wysokie. Dieta wysokobłonnikowa to prosta i skuteczna profilaktyka chorób serca i naczyń.
Dodatkowy cukier ma smak, ale nie ma korzyści
Ludzie jedzą mniej owoców i warzyw, niż potrzebują, a zapotrzebowanie na węglowodany jest zaspokajane przez wolne cukry. To jest to, co Światowa Organizacja Zdrowia nazywa. Cukier, który jest dodawany do żywności i napojów przez producenta, kucharza lub samego konsumenta,
cukier zawarty w sokach owocowych i ich koncentratach, a także w miodzie i syropach.
Cukier jest szkodliwy, gdy jest go dużo
Jedna łyżeczka białego cukru ma 20 kalorii, jedna łyżka stołowa ma 60. To może nie wydawać się dużo, ale jeśli umieścisz dwie łyżeczki cukru w trzech filiżankach kawy dziennie, to jest to dodatkowe 120 kalorii. 200 lat temu mieszkaniec USA zjadał w ciągu roku około 1 kilograma cukru. Teraz jest to 68 kilogramów rocznie, czyli 42 łyżeczki dziennie. Zmiany te mają wpływ na zdrowie.
Nadmiar cukru to dodatkowe kalorie. Zbyt duża ilość kalorii w diecie prowadzi do otyłości, a otyłość do chorób serca i naczyń oraz cukrzycy. Nie jest zabronione pobłażanie czemuś smacznemu, ale lepiej nie przesadzać. American Heart Association uważa, że ilość wolnych cukrów w diecie powinna wynosić nie więcej niż 6 łyżek cukru dziennie dla kobiet i 9 dla mężczyzn. Dobra wiadomość jest taka, że nie ma żadnych ograniczeń dotyczących cukru w owocach i warzywach.
Co to jest substytut cukru i w czym jest lepszy od cukru zwykłego?
W pewnym momencie producenci próbowali wymyślić, jak zostawić ludzi zdolnych do jedzenia słodyczy i nadal nie przytyć. A także po to, by te słodycze nie powodowały skoku glukozy we krwi. Stworzyli więc substancje słodzące. Mają one charakter komercyjny i są dobre dla niektórych osób — na przykład dla diabetyków i osób otyłych. Mogą mieć trudności z utrzymaniem diety, ale łatwiej jest przebrnąć przez okres restrykcji przy czymś słodkim. Zamienniki cukru to suplementy, które zastępują cukier w diecie. Zwykle są one niżej kaloryczne lub w ogóle nie mają kalorii. Jednak w smaku są równie słodkie.
Niektóre zamienniki nie mają w ogóle kalorii
Tak, możliwe jest, że produkt nadaje słodki smak, nie zawierając przy tym energii. Faktem jest, że wartość energetyczna, którą wyrażamy w kaloriach dla siebie, zawiera tylko to, co jest włączone do naszego metabolizmu. Większość substytutów cukru omija go. Ich cząsteczki nie dają nam energii, ale dają nam smak poprzez łączenie się z cząsteczkami, które odpowiadają za słodki smak. W porównaniu z cukrem mogą być 200-700 razy słodsze. Maksymalna przyjemność i minimalny wydatek energetyczny.
Istnieją substancje słodzące o bardzo małej ilości kalorii
Jest tu tylko jeden przedstawiciel — aspartam. Zawiera kalorie, ale aspartam ma tylko 2% kalorii cukru. Wyjaśnijmy na przykładzie: przed tobą leży łyżka cukru i łyżka aspartamu, obie zawierają 5 gramów produktu. Już jedna łyżeczka cukru ma 19 kalorii, a jedna łyżeczka aspartamu — 0,38 kalorii. Aspartam jest 200 razy słodszy.
Do tego dochodzą jeszcze słodziki
Nie są to substancje słodzące, ale są zarejestrowane jako dodatki do żywności. Nie ma różnicy czy jesz słodycze z cukrem, czy słodzikiem. Liczą się kalorie, a nie ich źródło. Słodziki różnią się jednak od cukru składem, ponieważ zawierają również cząsteczki alkoholu. Dzięki temu nie podnoszą one poziomu cukru we krwi ani insuliny. Substancje słodzące można znaleźć w supermarketach w dziale zdrowia i żywienia.
Słodycze i cukierki ze słodzikami są nieco mniej kaloryczne niż czekolady i precle z cukrem, ale tylko nieznacznie. Dlatego pod względem kaloryczności tabliczka czekolady z całą fruktozą to nadal cała tabliczka czekolady.