Bigos to jedna z najbardziej popularnych i tradycyjnych dań kuchni polskiej, białoruskiej i litewskiej. Głównym składnikiem jest kapusta kiszona, świeża lub mieszanka obu tych kapust, mięso i kiełbasa. Ponadto dodatkiem do tej potrawy jest koncentrat pomidorowy, grzyby, śliwki i przyprawy takie jak: kminek, majeranek oraz ziele angielskie. Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Zasadnicze składniki są takie same, lecz różnią się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Najlepszy bigos to taki, który należy dusić możliwie długo, najlepiej kilka dni. Po przyrządzeniu powinien mieć gęstą konsystencję oraz ciemnobrązowy kolor. Tradycyjnie serwowany jest najczęściej jako gorąca przystawka lub przekąska ze świeżym pieczywem, rzadziej z ziemniakami. Bigos jest treściwy, aromatyczny i pyszny.
Bigos – ciekawostki
Bigos znany był w Polsce już w XV wieku i początkowo powstawał z resztek, które zostawały np. ze świat. Pochodzenie słowa “bigos” jest bardzo ciekawe, ponieważ według jednej z teorii słowo to wzięło się od słowa “bigosować” , które w XVIII wieku określała sposób przygotowywania produktów siekając je na drobne kawałki. Według drugiej teorii słowo to pochodzi z łaciny i oznacza “dwa smaki”, dlatego, że pierwszy człon “bi” oznacza “podwójny”, a drugi “gos” czyli “smak”.
Ciekawostką jest fakt, że bigos znalazł swoje miejsce w epopei narodowej “Pan Tadeusz“. Potrawa ta zawiera dużo kapusty kiszonej, która posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Pomaga w walce z zaparciami, obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiega miażdżycy, pomaga łagodzić stany zapalne oraz dba o florę bakteryjną jelit. Znajdziemy w niej witaminy C i A błonnik pokarmowy, a także składniki mineralne takie jak: potas, magnez, wapń i żelazo. Natomiast wieprzowina, którą często dodaje się do bigosu ma również wiele cennych właściwości odżywczych. Zawiera m. in. witaminy z grupy B, witaminy A, E i K oraz sód, żelazo oraz potas.
Trzeba pamiętać, że przygotowywanie bigosu wymaga czasu i pewnego doświadczenia. Musi mieć odpowiednią konsystencję, zawierać dobrej jakości kapustę kiszoną oraz odpowiednią ilość tłuszczu. Idealny bigos gotuje się kilka dni i warto każdego dnia dodawać inne składniki.