Barszcz czerwony jest to zupa popularna w krajach Europy Środkowej i Wschodniej, którą przyrządza się na wywarze z buraków, żeberek wieprzowych i wędzonego boczku, często zaprawiana kwasem burakowym. W Polsce słynie z tego, że jest podawany podczas wieczerzy Wigilii Bożego Narodzenia. Dodatkiem do niego może być: biała, gotowana kiełbasa, jajka, uszka, pierogi, krokiety lub gotowane ziemniaki. Występuje w postaci czystej i zabielanej np. śmietaną. Barszcz czerwony to jedna z najpopularniejszych i najpyszniejszych zup, która świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny lub jako dodatek do pierogów czy krokietów.
Barszcz czerwony – ciekawostki
Ciekawostką jest fakt, że nazwa barszczu pochodzi od ziela, które było bazą do gotowania kwaśnych zup. Aby nasz barszcz był bardziej esencjonalny, lekko kwaskowaty i miał intensywny bordowy kolor, można dodać do wywaru zakwas buraczany lub trochę octu spirytusowego 10%. Przepisy na barszcz różnią się od siebie w zależności od regionu i upodobań kulinarnych.
Ponadto, aby był aromatyczny nie może zabraknąć takich przypraw jak: czosnek, majeranek, czarny pieprz, liść laurowy czy ziele angielskie. Przepis na tą zupę jest bardzo prosty, więc nie potrzeba dużego doświadczenia w kuchni, aby ją wykonać. Barszcz czerwony, który przygotowywany jest z samych warzyw jest bogactwem wielu składników mineralnych i witamin. Buraki zawierają spore ilości kwasu foliowego, który zapobiega rozwojowi wad cewy nerwowej u płodów oraz wspomaga usuwanie z krwioobiegu homocysteiny. Dodatkowo pomagają unormować poziom cholesterolu oraz dostarczają wielu cennych przeciwutleniaczy, które spowalniają starzenie się organizmu. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy, mangan oraz betainę, czyli silny antyoksydant, który sprawia, że buraki mają piękny czerwony kolor.
Podsumowując, barszcz czerwony jest doskonałym posiłkiem w diecie wegańskiej, wegetariańskiej, redukcyjnej, niskokalorycznej czy bezmlecznej. Dodatkowo dostarczy naszemu organizmowi wielu składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jest intensywny i esencjonalny, a dobrze przyprawiony ma działanie rozgrzewające. Danie to łączy w sobie lekko kwaskowaty, ostry a zarazem delikatnie słodki smak.