Baklawa to deser, który popularny jest w kuchni tureckiej, greckiej, bułgarskiej, bałkańskiej i ormiańskiej. Przygotowywana jest z ciasta listkowego (kora, filo), przekładanego pokrojonymi orzechami (włoskie, migdały, pistacje), które wymieszane są z miodem lub cukrem. Następnie się ją zapieka i kroi w kwadraty lub romby. Gotowy deser należy polać syropem, który powstaje z połączenia wody, cukru oraz soku z cytryny lub lukrem i posypać posiekanymi orzechami. Jest wiele wersji baklawy, które różnią się kształtem, wyglądem i użytymi dodatkami. Jest to bardzo słodki deser i najlepiej komponuje się z filiżanką czarnej, gorzkiej i aromatycznej kawy. Przygotowanie jest czasochłonne i trzeba uzbroić się w cierpliwość, ale wyjątkowy smak z orzechową nutą wynagrodzi wszystko. Świetnie smakuje na zimno, dlatego należy ją dobrze wystudzić.
Baklawa – ciekawostki
Baklawa jest bardzo kaloryczna, dlatego należy uważać na jej ilość w swoim jadłospisie. W jej składzie znajdują się orzechy, które mają wiele witamin i składników mineralnych, dlatego korzystnie wpływają na nasze zdrowie. W orzechach słodkich znajdują się spore ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia.
Ponadto obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów. W orzechach znajdują się także spore ilości fosforu, który poprawia pracę mózgu. Ciekawostką jest fakt, że do końca XVIII w baklawa uchodziła za deser luksusowy, na który pozwolić mogli sobie jedynie najbogatsi. Dopiero w XIX w nastąpił rozwój sztuki cukierniczej. Współcześnie dzięki globalizacji baklawa podawana jest nie tylko w krajach arabskich i tureckich, ale na całym świecie także w Europie Zachodniej i Ameryce Północnej. Za najpopularniejszą w Europie uznaje się tą z orzechami włoskimi lub migdałami,a na kontynencie amerykańskim z pistacjami.
Możliwości spróbowania tego przysmaku jest wiele. Można to zrobić podczas wakacji na Cyprze, w Turcji czy w Albanii albo skorzystać z przepisu i przygotować ją samodzielnie. Podsumowując, baklawa to słodki i lepki deser, którego nie można pomylić z niczym innym i jest to bardzo unikatowa słodycz.