Wydaje się, że każdego dnia na pierwsze strony gazet trafia nowa “superżywność”. Żaden produkt spożywczy nie stanowi kompleksowego rozwiązania dla zdrowia, ale wiele z tych popularnych produktów oferuje korzyści zdrowotne osobom, które je spożywają. Korzyści te obejmują wszystko — od lepszej kontroli poziomu cukru we krwi, przez zmniejszenie ryzyka infekcji i chorób przewlekłych, po zwiększenie prawdopodobieństwa długiego i silnego życia.
Nasiona chia.
Bogate źródło błonnika, nasiona chia wspomagają kontrolę apetytu i zdrowie układu pokarmowego. Ponadto zawarte w nich zdrowe tłuszcze odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu mózgu i zdrowiu serca. Nasiona chia są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne w naszej diecie, ale nie występują w dużych ilościach w pożywieniu.
Dodawanie nasion chia do smoothie, jogurtów, płatków śniadaniowych czy koktajli to świetny sposób na pozyskanie tych niezbędnych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za rybami lub są wegetarianami. Wystarczy bardzo mała ilość nasion chia (1 łyżeczka).
Nasiona lnu.
Nasiona lnu to czerwonobrązowe lub żółtawozłote nasiona o chrupiącej strukturze i orzechowym smaku. Podobnie jak nasiona chia, mogą one pomóc w zaspokojeniu zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe omega-3 i błonnik. Nasiona lnu dostarczają około 3 gramów błonnika na łyżkę stołową, w porównaniu do 5 gramów na łyżkę stołową nasion chia.
Nasiona lnu są szczególnie bogate w lignany, związki, które wydają się zapewniać dodatkową ochronę przed wieloma rodzajami raka, czego chia nie zapewnia. Aby uzyskać te korzyści, należy dodawać zmielone nasiona lnu do smoothie, jogurtu, płatków śniadaniowych i wypieków.
Quinoa.
Chociaż quinoa jest często przygotowywana i spożywana jako ziarno, w rzeczywistości jest nasionem o profilu odżywczym podobnym do pełnych ziaren. Jedna filiżanka ugotowanej quinoa dostarcza 5 gramów błonnika i 8 gramów białka, co czyni ją równoważną pod względem zawartości białka około 1 filiżance mleka lub 1 jajku.
Białko i błonnik pomagają utrzymać poziom cukru we krwi i kontrolować apetyt między posiłkami. Aby lepiej kontrolować wagę, spróbuj zastąpić przetworzoną żywność, taką jak wzbogacony chleb i makaron jajeczny, komosą ryżową. Dodatkową zaletą jest to, że quinoa wymaga krótkiego czasu gotowania (około 20 minut), w porównaniu z ponad godzinnym gotowaniem brązowego ryżu. Aby uzyskać pikantne danie, dopraw quinoa mieszanką curry lub czosnkiem, bazylią i oregano. Aby przygotować słodkie śniadanie lub deser, dodaj cynamon, owoce, pokrojone migdały i odrobinę miodu.
Drożdże spożywcze.
Drożdże spożywcze to te, które zostały zdezaktywowane (tzn. nie są już żywe). Różnią się one znacznie od drożdży używanych do produkcji piwa lub chleba. Drożdże spożywcze są doskonałym źródłem witamin z grupy B, w tym witaminy B-12. Jest to ważne dla ścisłych wegetarian i wegan, ponieważ witamina B-12 występuje głównie w pokarmach pochodzenia zwierzęcego.
Dwie okrągłe łyżki stołowe drożdży żywieniowych pokrywają zalecaną dzienną dawkę witaminy B-12 dla dorosłych. Ta sama wielkość porcji dostarcza również 5 gramów błonnika i 10 gramów białka. Ich serowy, orzechowy smak sprawia, że drożdże odżywcze są zdrową alternatywą dla sera w proszku, soli i masła w popcornie, ziemniakach i pieczonych chipsach.