Poke Bowl to danie kuchni hawajskiej z elementami kuchni japońskiej, którego podstawą jest ugotowany ryż, surowa, pieczona lub marynowana ryba, sos oraz ulubione świeże dodatki takie jak: marchewka, ogórek, sałata, czerwona cebula, pomidor czy awokado. Słowo “poke” oznacza “pokrojone na kawałki” a “bowl” to po prostu “miska”, co wskazuje na to, że wszystkie składniki są pokrojone i podawane w misce. Tradycyjnie potrawę tą je się pałeczkami, maczając w sosie poszczególne składniki lub mieszając wszystko razem z sosem. Poke bowl jest sycące i jest to idealna propozycja na obiad, lunch lub obfite śniadanie. Poke bowl występuje w wersji wegetariańskiej, wegańskiej, z mięsem, rybami lub owocami morza. Można łączyć je w różne kombinacje i łączyć składniki w sposób jaki tylko chcemy.
Poke Bowl – ciekawostki
Poke Bowl to danie pochodzące z Hawajów (USA) ale nie jest kojarzone z kuchnią amerykańską. Jest to danie, składające się z podstawy ryżu lub kaszy jaglanej, doprawionego sosami i dodatkami, takimi jak surowa ryba, warzywa, owoce morza lub inne składniki. Przyrządzone w ten sposób danie jest lekkie, zdrowe i bardzo smaczne.
Kuchnia hawajska to tradycyjna kuchnia południowo-zachodniego Pacyfiku, która bazuje na połączeniu smaków obu kultur. Jest to połączenie kuchni kanadyjskiej, amerykańskiej, chińskiej, japońskiej, filipińskiej, portorykańskiej i wielu innych. Kuchnia hawajska jest zazwyczaj bardzo słodka i pikantna, z wieloma ciepłymi smakami, takimi jak ananas, wanilia, imbir, czosnek i chili. Popularne dania kuchni hawajskiej obejmują poke (pokuszczony surowy tuńczyk), szaszłyki teriyaki, kalua pork (gotowana wieprzowina duszona w proszku do pieczenia i liściach kalua), plate lunch (dania składające się z ryżu, ziemniaków i kurczaka lub wieprzowiny) oraz haupia (deser z mleczka kokosowego).
Ważnym elementem podczas przygotowywania poke bowl jest to, że ryż serwuje się ciepły, a rybę zimną i dopiero smaki mają się połączyć w naszych ustach. Dlatego danie to musi być przygotowane bezpośrednio przed podaniem. Można powiedzieć, że istnieje wiele wariacji na temat tego dania. Ryż można śmiało zastąpić makaronem sojowym, ryżowym lub komosą ryżową, a z ryb najczęściej dodaje się tuńczyka lub łososia.
Zamiast ryb można dodać kawałki mięsa, krewetki w tempurze lub tofu. Dopełnieniem całości są najróżniejsze dressingi na bazie np. tahiti, masła orzechowego, chutney’a z mango czy melasy kokosowej. Ponadto poke bowl jest idealną potrawą na lato i upalne dni. Ponadto potrawa ta jest lekka i zdrowa, a jednocześnie pożywna. Ma w sobie wiele cennych witamin I składników mineralnych dla naszego zdrowia. Zawiera także składniki, które idealnie sprawdzą się w diecie odchudzającej, ponieważ ryż, warzywa i ryby to lekkie produkty.
Podsumowując, poke bowl to kolorowe, pełne świeżych składników i pyszne miski, które stały się nie tylko jednym z hitów street foodu na świecie, ale także inspiracją dla lokali, które podają swoje klasyczne danie właśnie w miskach na kształt tradycyjnego bowla.