Chaczapuri jest to zapiekany placek z twarogiem z dodatkiem sera żółtego, który wywodzi się z kuchni gruzińskiej. Głównymi składnikami jest ser, mąka oraz jajko. To idealny pomysł na sycące śniadanie, pożywny obiad czy kolację. Przepis na to danie jest bardzo prosty, a składniki tanie i łatwo dostępne w sklepach. Ponadto można spożywać je samodzielnie lub jako dodatek do innych potraw. Istnieje wiele różnych wersji chaczapuri m. in. z serem i jajkiem, z nadzieniem serowym, mięsem czy z fasolą, ale za każdym razem prezentuje się bardzo efektownie. W zależności od regionu kraju danie to ma różne kształty, składniki oraz sposób przygotowania. W Polsce najbardziej popularne jest chaczapuri adżarskie z dodatkiem jajek i sera. Obecnie występuje również z dodatkiem mięsa, szpinaku czy ziół. Jest formowane na kształt łódki i zapiekane w wysokiej temperaturze w piekarniku. Trzeba pamiętać, że potrawa ta wymaga przede wszystkim cierpliwości i uwagi.
Chaczapuri – ciekawostki
Ciekawostką jest fakt, że w przeszłości chaczapuri przygotowywane było przez biedną i prostą ludność, którzy swoje potrawy musieli tworzyć z tanich i najbardziej dostępnych produktów. Ponadto według Gruzinów po wypieku tego dania można poznać charakter piekarza, ponieważ to danie jest zwierciadłem emocji. O walorach gruzińskiej potrawy świadczą idealnie dobrane składniki i proporcje.
Może przybierać różne kształty: podłużne, kwadratowe, kopertowe lub okrągłe. Istnieje wiele legend, które przypisują sobie powstanie chaczapuri. Pierwszą wersja mówi, że został przygotowany przez Chacza z Swanetii. Natomiast druga mówi, że korzenie tego przepisu sięgają czasów przedchrześcijańskich, a kształt ciasta nawiązuje do słońca i jego kultu.
Podsumowując, ta chlebowa łódka jest wypełniona ciągnącym się serem i udekorowana surowym żółtkiem z kawałkiem roztapiającego się masła. Ponadto jest bardzo smaczna i warto urozmaicić sobie naszą codzienną dietę tym gruzińskim przysmakiem. Należy pamiętać, że chaczapuri trzeba zjeść na gorąco odrywając kolejne kawałki ciasta i maczać je w tym pysznym farszu. Jest pyszne, sycące, smaczne i swoim wyglądem przyciąga uwagę.