Alergia pokarmowa i nietolerancja pokarmowa to terminy, które prowadzą do zamieszania wśród ludzi, ponieważ są ze sobą powiązane, ale mają różne przyczyny, rozwój i leczenie.
Alergia pokarmowa uważana jest za specyficzną formę nietolerancji pokarmowej. Tłumaczy się ją jako nadwrażliwość na substancję, alergen, który po spożyciu (nawet wdychaniu czy dotknięciu) wywołuje charakterystyczne i różnorodne objawy. Jest to przesadna reakcja układu odpornościowego na bodziec, który dla większości populacji nie jest patogenny. Obecnie ponad jedna trzecia ludności świata ma jakąś formę choroby alergicznej.
Z kolei nietolerancja pokarmowa jest terminem stosowanym w odniesieniu do szerokiej gamy reakcji fizjologicznych związanych z konkretnymi pokarmami (na pokarm, napój lub dodatek do żywności). W przeciwieństwie do alergii pokarmowej angażuje metabolizm, ale nie układ odpornościowy, czyli nie wiąże się z uwalnianiem przeciwciał Immunoglobuliny E (IgE), które są uwalniane w reakcji alergicznej. Te negatywne reakcje są rozłożone w czasie.
Wysypki to objawy, które mogą być spowodowane reakcjami alergicznymi.
Wysypki skórne to objawy, które mogą być spowodowane reakcjami alergicznymi.
Z powodu tego zamieszania nietolerancja laktozy i alergia na białka mleka nie są dobrze różnicowane. Mleko, mleko, to pożywna wydzielina produkowana przez gruczoły mleczne samic niektórych gatunków zwierząt: ssaków. Główną funkcją mleka jest odżywianie młodych, dopóki nie są w stanie strawić innego pokarmu. Składa się głównie z wody i w mniejszym stopniu z soli, minerałów i wapnia, węglowodanów (laktoza), tłuszczu, białek i witamin. Chroni również ich przewód pokarmowy przed patogenami, toksynami i innymi stanami zapalnymi. Mleko ssaków domowych (głównie krowy, ale także owcy, kozy, klaczy, wielbłąda itp.) stanowi w większości cywilizacji część codziennej diety człowieka ze względu na wysoką wartość odżywczą.
Alergia na białka mleka krowiego.
Jest to niekorzystna reakcja immunologiczna organizmu na białka mleka krowiego. Jest to nieproporcjonalna odpowiedź układu odpornościowego na normalnie nieszkodliwy pokarm. Osoby z predyspozycjami alergicznymi, po pierwszym kontakcie z pokarmem, np. wprowadzeniu butelki, rozpoznają obce białka lub części białek różniące się od tych zawartych w mleku ludzkim, które są w stanie wywołać odpowiedź immunologiczną. Jest to najczęstsza alergia pokarmowa u niemowląt i małych dzieci, cierpi na nią od 2% do 5% wszystkich dzieci.
Mleko krowie składa się z różnych rodzajów białek.
- Kazeina: stanowi 80% białek mleka i jest odpowiedzialna za wzrost i rozwój kości.
- Seroproteina: Pozostałe 20% białek to Beta globulina i Alfa globulina, potocznie zwana “serwatką”.
Objawy i oznaki wywołane przez alergię na krowie mleko są różnorodne i mogą dotyczyć kilku układów narządowych, takich jak skóra, układ pokarmowy czy oddechowy, co może skutkować wysypkami skórnymi, egzemą, wymiotami, biegunką, kolką, zaparciami, świszczącym oddechem czy nadmiernym płaczem u małych dzieci. Te objawy i oznaki można kontrolować poprzez wyeliminowanie z diety białka mleka krowiego. Dostępnych jest wiele opcji zamienników, takich jak formuły zawierające hydrolizowane białka lub formuły niezawierające białka mleka krowiego. Gdy nie można ograniczyć się do całkowitego wyeliminowania białka z diety, należy zadbać o zastąpienie białek mleka równoważnymi odżywczo zamiennikami. Można je również łagodzić w zależności od ich pochodzenia: kremy na problemy skórne, wskazówki dietetyczne na refluks itp.
Diagnostyka i leczenie alergii na białka mleka krowiego.
Pod uwagę będą brane objawy i oznaki osoby, historia choroby, a także wyniki badań. Badania te mogą obejmować następujące czynności.
- Badania krwi.
- Testy skórne: są preferowane, ponieważ są szybsze. Gdy reakcje alergiczne występują bezpośrednio po spożyciu posiłku, istnieje większe prawdopodobieństwo, że test skórny lub test z krwi będzie pozytywny.
- Diety diagnostyczne, takie jak dieta eliminacyjna lub dieta ekspozycji na pokarm, mogą być wybierane, gdy reakcje alergiczne występują godziny lub dni po spożyciu pokarmu.
Leczenie będzie polegało na eliminacji wszystkich produktów mlecznych i przetworzonych zawierających białka mleka. Mleko kozie i owcze powinno być wykluczone z diety ze względu na podobieństwo białka.
Nietolerancja laktozy.
Nietolerancja laktozy to niezdolność jelita cienkiego do trawienia cukru mlecznego (zwanego laktozą). Jelito nie wytwarza wystarczającej ilości enzymu laktazy, który wspomaga wchłanianie tego składnika odżywczego. Jest to nietolerancja pokarmowa, czyli organizm nie może strawić tego składnika pokarmowego. Układ odpornościowy nie jest zaangażowany, więc nie występuje reakcja alergiczna. Dzieci nie wykazują objawów tej nietolerancji do co najmniej trzeciego roku życia, a u dorosłych jest ona bardzo częsta.
Objawy, które obejmuje nietolerancja laktozy to: wzdęcia, ból brzucha, nudności, wzdęcia lub biegunka mogą być objawami nietolerancji laktozy. Zazwyczaj nie dotyka ani skóry, ani układu oddechowego. Objawy można kontrolować jedynie poprzez unikanie wszystkich pokarmów zawierających laktozę, np. wszystkich rodzajów mleka i produktów mlecznych.
Diagnostyka i leczenie nietolerancji laktozy.
Istnieje kilka testów, które pozwalają stwierdzić, czy dana osoba nie toleruje laktozy.
- Test wydychanego powietrza: mierzy ilość wodoru w wydychanym powietrzu. Jeśli organizm ma problemy z rozkładaniem i wchłanianiem laktozy, wzrasta poziom wodoru w oddechu.
- Test tolerancji laktozy: po spożyciu laktozy (50g) mierzony jest poziom glukozy we krwi. Jeśli nie ma wzrostu, oznacza to, że nie został on wchłonięty, więc test jest pozytywny.
- Poziom pH stolca: może być stosowany do diagnozowania nietolerancji laktozy u małych dzieci, dla których inne metody są ryzykowne lub niepraktyczne.
- Diagnoza genetyczna.
- Biopsja jelita cienkiego
Choć nietolerancja laktozy nie stanowi dodatkowego zagrożenia dla zdrowia poszczególnych osób, pożądane jest zminimalizowanie występowania i nasilenia objawów i oznak. W tym celu należy wyeliminować lub unikać wszystkich pokarmów zawierających laktozę, mleka i jego pochodnych, a także produktów przetworzonych zawierających laktozę.
Zarówno w przypadku alergii na krowie mleko, jak i nietolerancji laktozy, zawsze należy skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu w celu właściwej diagnozy i leczenia. Istnieje wiele stron internetowych z informacjami, wsparciem, listami żywności i przepisami, które ułatwią Ci życie.