Różnica między whisky słodową a zbożową
Ciekawostki

Różnica między whisky słodową a zbożową

0 komentarzy

Świat whisky jest ogromny i zawsze jest coś nowego do nauczenia się. Częstym pytaniem jest, jak powstaje whisky słodowa i czym różni się od innych rodzajów whisky, takich jak blended czy single cask, by wymienić tylko kilka. Czym różni się whisky słodowa od whisky zbożowej? Istnieje jednak rodzaj whisky, który jest mało znany, ale który jest bardzo istotny dla produkcji niektórych destylatów, o których właśnie wspomnieliśmy: single grain. Poniżej przedstawiamy jej charakterystykę oraz różnicę pomiędzy whisky single malt i grain.

Jak powstaje whisky malt a jak single grain?

Metoda produkcji whisky słodowej składa się z pięciu kluczowych etapów.

  1. Słodowanie. Ziarno, z którego wytwarza się whisky, zazwyczaj jęczmień, jest moczone w wodzie w celu wykiełkowania. Po tym procesie ziarno jest suszone, a następnie mielone.
  2. Mielenie i zacieranie. Wykiełkowany jęczmień jest mielony, a następnie mieszany z gorącą wodą w celu uzyskania puree. W wyniku tego procesu powstaje brzeczka, cukrowa ciecz, która stanowi podstawę whisky.
  3. Drożdże. Brzeczka przenoszona jest do kadzi fermentacyjnych, gdzie dodawane są drożdże, które przetwarzają cukier w alkohol.
  4. Destylacja. Sfermentowana brzeczka trafia do miedzianych destylatorów, gdzie jest poddawana destylacji. W zależności od regionu, trunek poddawany jest dwu- lub trzykrotnej destylacji, a następnie dojrzewa w beczkach.
  5. Dojrzewanie. Tradycyjnie, przy produkcji whisky słodowej, ważne jest, aby pozostawić ją do dojrzewania przez trzy lata w dębowych beczkach drugiego użytku, tj. beczkach, w których wcześniej przechowywano spirytus, np. sherry.

Jeśli chodzi o pojedyncze ziarna, proces ten nie jest tak znany. Właściwie można powiedzieć, że praktycznie jej nie ma, gdyż jest tworzona jako baza dla innych whisky. Whisky zbożowe są zazwyczaj częścią whisky mieszanych, a ponieważ wymagają one młodego płynu, mistrzowie destylacji zazwyczaj nie pozostawiają ich na długo w celu dojrzewania. Jednak single grain może przynieść niesamowite rezultaty, których nie osiągnie nawet whisky słodowa.

Zobacz także:  Kto to adresat a kto to nadawca?

W porównaniu z tym, jak powstaje whisky słodowa, whisky zbożowa nie przechodzi przez proces słodowania. W procesie produkcji używa się tylko wody, drożdży i ziarna, takiego jak jęczmień, żyto, pszenica lub owies. W celu fermentacji ziarna są gotowane w wysokich temperaturach i destylowane w kolumnach ze stali nierdzewnej. Proces ten nie jest optymalny dla rozwoju aromatu i smaku, dlatego konieczne jest, aby single grain spędził więcej czasu w beczkach.

Butelki whisky single grain dojrzewają zazwyczaj od 20 do 50 lat, a ich walory to świeższy profil aromatyczny niż whisky słodowych. Jeśli znajdziesz butelkę single grain, nie tylko będziesz mógł lepiej docenić jej walory i porównać ją z produkcją whisky słodowej, ale prawdopodobnie będziesz miał w rękach skarb.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*